Новини

14 04 2012Околна среда: Бристол, Копенхаген и Франкфурт избрани да се съревновават за наградата „Европейска зелена столица“ за 2014 г.

Бристол, Копенхаген и Франкфурт са финалистите в конкурса за „Европейска зелена столица“ за 2014 г. Те бяха избрани сред 18-те града, подали заявление за участие за 2014 г.

14 04 2012Програма в областта на цифровите технологии: Комисията се допитва относно правилата за свързани в мрежа „интелигентни“ вещи — „интернет на нещата“

„Интернет на нещата“ (ИН): това е бъдещето, в което ежедневно употребявани вещи като телефони, автомобили, домакински уреди, дрехи и дори храни ще са свързани безжично към интернет чрез интелигентни чипове, така че да са в състояние да събират и обменят данни.

12 04 2012Комисията актуализира списъка на ЕС с въздушните превозвачи, които подлежат на оперативна забрана

След провеждането на конструктивни консултации, либийските компетентни органи решиха да предприемат строги мерки спрямо всички въздушни превозвачи, сертифицирани в Либия, с които им налагат забрана за полети в ЕС най-малко до ноември 2012 г.

12 04 2012Комисията орязва излишната административна тежест при регистрацията на автомобил в друга държава членка

родължителността на процедурата е средно 5 седмици, а разходите по нея за гражданите и дружествата се оценяват на 400 EUR.Тези проблеми освен това представляват съществена пречка пред свободното движение на стоки, услуги и работещи, а по този начин — и пред растежа и създаването на работни места в Европа.

12 04 2012Европейската комисия обявява конкурс за видеоклип „5 години членство в ЕС в 5 секунди“

Ръкавицата е хвърлена – каним те да претвориш историята на европейското членство на България. 5 години в 5 секунди. Ако можеш да пътуваш във времето, да разказваш истории и обичаш да твориш, включи се в конкурса, организиран от Европейската комисия в България на тема „5 години членство в ЕС в 5 секунди“.

11 04 2012Форум на тема:„Читалищата в европейската година на активен живот на възрастните хора и солидарността между поколенията”

На форума присъстваха представители на Областна и Общинска администрация Смолян, кметове на малките населени места, представители на читалищата в региона, гости от община Доспат и Хасково, директори на училища, експерти РИО на МОН, експерти от Бюро по труда-Смолян и РЗИ – Смолян, представители на НПО сектора.

02 04 2012Европейската комисия ще проучи действащите разпоредби в областта на данъчното облагане на трансграничните работници

Мобилността на работната ръка се смята за един от ключовите фактори за увеличаване на икономическия растеж и трудовата заетост в Европа. Данъчните пречки обаче все още са основно препятствие за гражданите, които търсят работа в друга държава членка.

02 04 2012Комисията дава стартов сигнал за европейските граждански инициативи

Регистрирането на инициативи е ключова първа стъпка в процеса. Искането трябва да бъде отправено от граждански комитет, съставен от поне седем граждани на ЕС, които пребивават в поне седем различни държави — членки на ЕС.

02 04 2012Комисията ви пита кои са приоритетните цели в областта на околната среда

Комисията започна обществено допитване, за да събере мнения относно 7-та програма на ЕС за действие за околната среда (ПДОС), с която ще се определят приоритетните цели до 2020 г. Допитването ще се състои до 1 юни.

02 04 2012Европейската комисия в търсене на обществен принос за осъвременяване на европейското законодателство в областта на несъстоятелността

Обявяването в несъстоятелност е част от живота в условията на динамична, модерна икономика. Около половината от предприятията оцеляват по-малко от пет години.

02 04 2012Пътна безопасност: през 2011 г. смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия са намалели едва с 2 %

Актуалните данни, публикувани от Европейската комисия, сочат значително забавяне в темповете на снижаване броя на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия (на -2 %) за миналата година в сравнение с обнадеждаващото намаляване, отбелязано в целия ЕС през изминалото десетилетие (средно -6 %)

02 04 2012Център на ЕС по киберпрестъпност ще се бори с престъпниците онлайн и ще защитава потребителите на електронни услуги

Европейската комисия предложи днес да бъде създаден Европейски център по киберпрестъпност, чрез който европейските граждани и предприятия ще бъдат защитени от увеличаващите се кибератаки.

02 04 2012Малки предприятия: Преходът към екологична икономика започна, но все още не с пълна скорост

От проучването на Евробарометър става ясно, че има други източници с нереализиран потенциал, които МСП могат да използват. Например по-малко от една четвърт от МСП се възползват от единния пазар за екологични продукти или услуги.

28 03 2012Деца научиха интересни факти за Европа от Европа Директно Смолян

Учениците от първи клас на ОУ „Асен Златаров” в Смолян участваха в открит урок по Европейско гражданство.

26 03 2012ЕС връчва ежегодните си награди за най-добри млади преводачи

Двадесет и седем гимназисти — представители на всяка от държавите в ЕС, чиито преводи бяха отличени на първо място за съответната страна, са поканени в Брюксел, за да получат лично присъдените им награди и дипломи.

25 03 2012Европа Директно Смолян поздрави клуб „Родопски скаут” за първия му рожден ден.

Празникът бе отпразнуван на едно от най-хубавите места в гр.Смолян, а именно Смолянските езера. Мотото на рождения ден беше „Един ден без компютри и интернет”.

25 03 2012„Европа Директно” в Смолян изненада пенсионерите с атрактивен пролетен бал

Стотина пенсионери от Смолян изпълниха голямата зала на ресторант „Кипарис алфа”, за да отпразнуват заедно настъпването на пролетта и да изкажат благодарност, че ЕС обяви 2012 за година на възрастните хора.

24 03 2012Учебна компания за "зелени" идеи

Нашата идея е да създадем, произвеждаме и продаваме торбички, които не просто да употребяваме многократно, и оттам да щадим природата, но да са и моден аксесоар, разказва един от участниците, Велин Койчев.

24 03 2012Еврокомисар: Пари след 2014 г. ще получат само страни, ползвали правилно фондовете

"Има огромна разлика между това да разполагаш с тези средства и да не разполагаш. Напълно съзнаваме ефекта, който подобно решение може да има върху публичните бюджети", заяви Хаан.

24 03 2012CLIMATE-ADAPT: нов инструмент в помощ на разработването на политика за адаптация към климата

Адаптацията се изразява в предвиждане на неблагоприятните последици от изменението на климата и в предприемането на подходящи действия, за да се предотвратят или намалят до минимум щетите, които могат да причинят тези последици.

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct