Новини

13 02 2013 PC конкурс - "Европейският парламент: Защо трябва да ме интересува?"

Можете да изразите себе си с писано слово, песен, рисуване, танц, филм или да използвате други творчески начини да представите становищата си.

12 02 2013Европейски конкурс за нисковъглеродни проекти

Европейската комисия търси най-добрите решения за климата в Европа

06 02 2013Програма за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014: Първи конкурс за набиране на проектни предложения

В рамките на два месеца неправителствени организации ще имат възможност да подготвят и подадат проектните си предложения в четири тематични области: „Демокрация, права на човека и добро управление“, „Социално включване и овластяване на уязвими групи“, „Устойчиво развитие и опазване на околната среда“, „Изграждане на капацитет на НПО“. Краен срок за кандидатстване:01 април 2013 г.

04 02 2013„RegioStars 2013“: Комисията награждава водещи проекти, получаващи средства от фондовете на ЕС за регионално развитие

Иновативните проекти, които ще допринесат за създаването на нови работни места в бъдеще са в центъра на вниманието при връчването на наградите „RegioStars 2013“.

04 02 2013Осем училища от Пловдив, Девин, Мадан, Стара Загора и Карлово спечелиха квоти за участие в програмата "Евроскола"

На 2 февруари в Пловдив за трети път в България се проведе регионално състезание "Eвроскола". При силната конкуренция на 20 училища от област Пловдив, Стара Загора, Смолян и Пазарджик, журито определи 8 отбора, които ще заминат в Страсбург за симулация на заседание на Европейския парламент.

01 02 2013На 28.01.2013г. се проведе среща изслушване на отбора на ГПЧЕ „Иван Вазов” , който ще се състезава за спечелването на квота за участие в програмата „Eвроскола“ на Европейския парламент.

В състезанието ще се включат 20 училища от Пловдивска и Старозагорска област, област Смолян и Пазарджик с отбори от по 5 ученици. Състезанието ще се проведе на 2 февруари в зала „Съединение” на площад "Съединение" в Пловдив.

01 02 2013Комисията призовава за забрана на амфетаминоподобния наркотик „4-MA“ в целия ЕС

Днес Европейската комисия предложи забрана в целия ЕС на „4-MA“ синтетично вещество с физически ефект, подобен на амфетамините.Комисията поиска от държавите членки на ЕС да предотвратят свободното разпространение на наркотика в Европа.

01 02 2013Незаконни наркотици: Доклад на ЕС разкрива нови обезпокояващи тенденции в контрабандата и употребата им

В доклада се говори за пазар, който е все по-динамичен и иновативен, който реагира бързо на предизвикателствата и изисква също толкова динамична, иновативна и гъвкава реакция навсякъде в Европа.

30 01 2013Кризата в Сирия: ЕС поема ангажимент за хуманитарна помощ в размер на 100 млн. евро

Предвид катастрофалната хуманитарна ситуация и нарастващите нужди в Сирия и в съседните държави тези жизненоважни средства ще помогнат на част от 4-те милиона души, които се нуждаят от помощ в Сирия, сред които 2 млн. разселени лица, както и на 700 000 бежанци, които има към днешна дата.

28 01 2013Ученичка от старопрестолния град е най-добрият млад преводач от България в конкурс на ЕС

Победителката от България се казва Пламена Малева и е възпитаничка на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново

28 01 2013Проектите „Графен“ и „Човешки мозък“ печелят най-големия конкурс за върхови научноизследователски постижения в историята

Европейската комисия обяви днес победителите във финансирания с милиарди евро конкурс за бъдещи и нововъзникващи технологии (БНТ).

25 01 2013Научни изследвания и иновации: Европейската комисия разширява търсенето на съветници експерти за „Хоризонт 2020“

Европейската комисия отправи покана към експерти от всички области да участват в изготвянето на дневния ред на „Хоризонт 2020“ — бъдещата програма на Европейския съюз за финансиране на научните изследвания и иновациите.

23 01 2013Влизането на България и Румъния в Шенген зависи от Европейската комисия в края на януари

Следващият доклад на ЕК за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка ще е решаващ за позицията на страните-членки за присъединяването на България и Румъния към Шенген

23 01 2013Първа покана за набиране на проектни предложения по Програма „Иновации за зелена индустрия

Стартира набирането на проектни предложения по Програма „Иновации за зелена индустрия", която има за цел подобряване на конкурентноспособността на т.нар. „зелени" предприятия, включително подобряване екологосъобразността на съществуващите предприятия, насърчаване на зелените иновации и предприемачество.

22 01 2013Докладът за медийната свобода в Европейския съюз, препоръчва редовни оценки на медийната среда

Всички страни от Евросъюза да правят редовни оценки на медийната среда, а приемането на нови членки да бъде обвързано с наличието на свободни и плуралистични медии.

21 01 2013Пътен транспорт: ново европейско свидетелство за управление

От 19 януари 2013 г. всички нови свидетелства за управление, издадени в ЕС, ще представляват пластмасова „кредитна карта“ със стандартен европейски формат и по-сигурна защита.

17 01 2013Открит урок: "Как Европейския съюз и ние като граждани опазваме околната среда?"

На 16.01.2013 г. млади природолюбители от четвърти клас при 6 ОУ „Иван Вазов” гостуваха на Европа Директно Смолян.

15 01 2013Европейският парламент изисква мерки срещу ограбването на биоресурсите на развиващите се страни

Фармацевтичните компании редовно ползват знанията за билки и вещества с лечебни свойства, натрупани в традиционната медицина на различни народи. Те провеждат изследвания и патентоват въз основа на тях нови лекарства. Местните общности обаче, които първи са започнали да употребяват съответното растение, рядко получават ползи от откритията си, а в някои случаи дори не могат повече да ги ползват.

12 01 2013Европейската комисия обявява началото на „Европейската година на гражданите — 2013“

Тази Европейска година настъпва в критичен за европейската интеграция момент — през 2013 г. отбелязваме 20-ата годишнина от гражданството на Съюза, въведено с Договора от Маастрихт през 1993 г., и това също така е годината преди изборите за Европейски парламент.

27 12 2012Държавна помощ: Комисията одобрява подпомагането на проекти за обновяване на градската среда в Гърция и България

Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавната помощ, гръцка и българска схема за подпомагане на проекти за обновяване на градската среда чрез инициативата „Съвместна европейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градските райони“ (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas — JESSICA).

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct