Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Назовете я! Започва надпревара за измисляне на име на новата програма за научни изследвания и иновации на ЕС

 Назовете я! Започва надпревара за измисляне на име на новата програма за научни изследвания и иновации на ЕС

Създадена на: 07 04 2011

Изследователите, инженерите, предприемачите, изобретателите, студентите и всички други креативни хора могат до 10 май да подават предложения за подходящо, привлекателно и запомнящо се име за новата програма за научни изследвания и иновации на ЕС, която ще започне след 2013 г. Днес Европейската комисия даде началото на конкурса, свързан с текущото допитване до заинтересованите страни относно Зелената книга на Комисията за новата програма, която ще бъде в центъра на инициативата „Съюз за иновации“ и стратегията „Европа 2020“.

Комисията предлага по-интелигентен начин за подпомагане на изследователите и изобретателите в Европа, за да се даде допълнителен тласък на високите научни постижения и да се спомогне за това добрите идеи да достигат до пазара и да водят до устойчив икономически растеж и нови работни места. Новата програма ще се основава на „Общата стратегическа рамка“ и ще бъде предмет на различни видове финансиране, събрани заедно по последователен и гъвкав начин. Това ще направи възможно по-доброто координиране на финансирането на научните изследвания с намирането на отговор на глобалните предизвикателства, както и с извършването на основен принос към цялостната стратегия на ЕС „Европа 2020“. Ще бъде премахната излишната бюрокрация и участието ще бъде улеснено. Затова Комисията търси ново име и с помощта на изтъкнато жури ще състави списък с възможни имена измежду получените предложения. След това те ще бъдат поставени на гласуване по интернет.

Г-жа Мойра Гейгън-Куин, европейски комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите, посочи: „Рамковите програми за научни изследвания и технологично развитие служиха добре на Европа и все още насърчават растежа и заетостта и подобряват качеството на живота. Новата ни програма за научни изследвания и иновации обаче е ново начало и ново приключение, поради което се нуждаем от ново име. Трябва да установим връзка със заинтересованите страни и обществеността и да популяризираме работата си на ниво политика и в медийното пространство, което от своя страна може да насърчи участието и да подобри резултатите. Искаме новата програма да има ясна идентичност, която да отразява какво се върши в действителност, и да избегнем превръщането ? в „просто поредната рамкова програма“. Затова приканвам всички да проявят творчество и да ? измислят име!“

В Зелената книга на Комисията от февруари се предлага Обща стратегическа рамка за научни изследвания и иновации, с която се отбелязва разграничаване от миналото и в която се предприема нов подход към намирането на отговор на предизвикателствата, пред които ще сме изправени в Европа през следващото десетилетие и по-нататък. Този нов подход налага нова „идентичност“ и затова се организира конкурс за измисляне на име, което лесно може да бъде свързано с научните изследвания и иновациите, като в същото време то трябва е оригинално, запомнящо се, лесно за произнасяне и писане и да може да се използва на няколко езика или лесно да се превежда.

Предложения за новото име могат да се подават до 10 май 2011 г. на http://ec.europa.eu/research/csfri/index_en.cfm?pg=younameit, където могат да бъдат намерени и условията за участие.

Международно жури ще избере три предложения, които да бъдат поставени на обществено гласуване по интернет. Членове на журито са:

•Кармен Вела, изпълнителен директор в INGENASA, иновативно МСП в областта на биотехнологиите, установено в Мадрид, Испания.

•Франк Ганън, Институт за медицински изследвания на Куинсланд (Queensland Institute of Medical Research (QIMR)), главен изпълнителен директор.

•Ан Л’Юилие, стипендиант на Европейския съвет за научни изследвания. Професор по атомна физика в Лундския университет, Швеция. Лауреат на наградата на Л’Ореал-ЮНЕСКО за 2011 г.

•Ерик Холандер, художествен директор на AIRONAIR, експерт в областта на търговските марки/комуникацията.

•Анна Инаморати, председател на McCann Company (клон в Рим), експерт в областта на търговските марки/комуникацията.

•Масимо Бузуоли, ръководител на представителството в Брюксел на ENEA (италианската национална агенция за нови технологии, енергия и устойчиво икономическо развитие).

Избраното име ще бъде обявено от комисар Гейгън-Куин на 10 юни в Брюксел по време на заключителната конференция на текущото допитване относно Общата стратегическа рамка.

На печелившия ще бъде предоставено пътуване с платени разноски, за да се присъедини към Европейската конференция за иновации, която ще се състои в Брюксел в края на годината, и ще се срещне с комисаря и други водещи политически фигури, научни работници и бизнесмени.

Контекст

Новата система за финансиране на научните изследвания и иновациите ще продължи работата въз основа на успешните резултати на настоящата Рамкова програма за научни изследвания (7РП), Рамковата програма за конкурентоспособност и иновации (CIP) и Европейския институт за иновации и технологии (EIT).

Крайната цел е да се извлече максимална полза от финансираните от ЕС научни изследвания и иновации за устойчивия растеж и заетостта и да се даде отпор на големите предизвикателства, пред които е изправена Европа — например изменението на климата, енергийната и продоволствената сигурност, здравеопазването и застаряващото население.

Това ще бъде постигнато чрез създаването на съгласуван набор от инструменти на всеки един етап от иновационния процес — от основните научни изследвания до пускането на пазара на новите продукти и услуги, както и чрез подкрепа за нетехнологичните иновации, например в областта на дизайна и маркетинга.

Представената от Комисията Зелена книга служи и като основа за трайното опростяване на процедурите и методите. Срокът за отговор на заинтересованите страни по основното допитване е 20 май 2011 г.

Интернет връзки

Обществено допитване относно Зелената книга

Уебсайт на Съюза за иновации

Европейски институт за иновации и технологии (EIT)

Седма рамкова програма

Рамкова програма за конкурентоспособност и иновации

Източник на информация: Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct