Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

ЕС иска да контролира всички банкери в света

ЕС иска да контролира всички банкери в света

Създадена на: 23 02 2009

Европа прави общ фронт в борбата срещу финансовата и икономическата криза, съобщава Билд. На срещата на върха с немския канцлер Ангела Меркел в Берлин държавните глави и правителствените лидери на най-важните страни от ЕС решиха една единна позиция за световната икономическа среща на върха на страните от Г-20, планирана за 2. април в Лондон.

Ето и решенията в детайл, обобщени от Тагесшау:

Регулиране/контрол: Всички финансови пазари, финансови продукти и участници в пазара трябва да подлежат на един подходящ контрол или регулиране и то „напълно и независимо от това къде се намират". Това важи особено за такива частни инвестиционни дружества, включително хедж-фондове, от които може да произлезе системен риск. Рейтинговите агенции също трябва да бъдат подложени на задължение за регистриране и задължителен надзор.

Данъчни оазиси: Страните от ЕС трябва да изготвят списък на некооперативни данъчни оазиси, които отказват информационен обмен, и да разработят наказателен каталог. Те изискват същото да важи и за дейностите за борба срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

Капиталов буфер за банки: В добри времена банките трябва да изграждат допълнителен буфер от собствен капитал, за да са по-добре подготвени за бъдещи кризи.

Мениджърски заплати: Държавите изразиха своето недоволство от системите за възнаграждение и плащането на бонуси, които подмамват до рискове. Финансовите системи в бъдеще трябва да създадат подходящи системи за стимулиране, които „са прозрачни и се ориентират силно по устойчиви и дългосрочни резултати", се казва в декларацията.

Протекционизъм: Страните от ЕС подчертават с оглед на световната рецесия задължението на всички страни да се противопоставят на протекционистки тенденции и да се застъпят за осезаемо по-широко отваряне на световната търговия. „Днес се задължаваме да не взимаме мерки, които да противоречат на този принцип", обявиха те.

Нова икономическа харта: Държавните глави и правителствените лидери подкрепиха „активно" настояването на Меркел за „харта за устойчива икономика", за да се засилят финансовите системи.

Международен валутен фонд: Сред страните има консенсус да се подкрепи удвояването на средствата на МВФ, за да може той да помогне бързо и гъвкаво на своите членове при трудности в платежния баланс.

„Хората трябва да усетят, че правителствата са разбрали поуките", каза Меркел след срещата. Френският президент Никола Саркози каза, че успехът на срещата на върха в Лондон бил сигурен. „Ако успеем да създадем нова икономическа система, ще отворим нова глава. Ако не успеем, няма връщане назад".

(Портал Европа)

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct