Последни новини

1. Младежки обмен по програма "Еразъм+" в гр.Баена - Испания
2. Здравословна храна в европейските училища
3. Играчките и автомобилите оглавяват списъка по брой сигнали за опасни стоки в ЕС
4. Ключово споразумение полага основите към 5G мрежа в ЕС
5. Прекъсване на източниците на доходи за терористи
6. Европейската комисия срещу незаконното онлайн съдържание
7. Младежка дискусия „Социална справедливост, борба с бедността и социалното изключване”

Всички новини

Природата ни е разнообразна и красива, нека всички помогнат за нейното опазване

Природата ни е разнообразна и красива, нека всички помогнат за нейното опазване

Създадена на: 12 06 2010

2010 година е обявена за Международна година на биоразнообразието. По този повод в Регионалния исторически музей „Стою Шишков” в гр. Смолян е подредена изложба на био-пана, изработени от билки и природни материали.

Творбите участвуват в конкурс, обявен от „Европа директно” и Младежкият информационно консултански център в града. Това е едно от мероприятията, с които се дава гласност на усилията на Европейските институции в борбата за опазване на значителното биоразнообразие на планетата. Целта на конкурса беше да се провокира интерес у младите хора към богатството на растителния и животинския свят в България и неговото опазване.

От изложбата става ясно, че интересът към конкурса е бил голям. В него са се включили 77 деца и младежи от Обединен детски и младежки център - Смолян, ПГИ ”Карл Маркс”, СОУ ”СВ.княз Борис І” – с. Старцево, VІ ОУ „Иван Вазов – Смолян, ОУ Смилян, Ателие „Съкровище” – Пловдив и много други. Всяка от 58 –те творби е изработена от семена, шишарки, билки, кора от дървета като задължителното условие е при събирането им да не е увредено дърво или защитено растение. Чрез своите пана участниците отправят своите послания към света. „Природата е храм, в който се влиза с преклонение. Ние сме скромни в нейната велика работилница.” вярва Мария Гайдова от ІІІ клас. „За да има музика и песен на планетата Земя, нека опазим нейното биоразнообразие” ни приканва Васил Узунов, V клас, чието пано предизвика възхищение у много посетили.

Детската фантазия няма граници и е сътворила рибки, зайчета, катеричка, къщички, пеперуди, птички. Голямото разнообразие и оригиналните идеи особено са затруднили петчленното компетентното жури от творци, експерти и представители на инициаторите.Все пак то излъчи победители:

І място е за паното с послание „Природата ни е разнообразна и красива, нека всички помогнат за нейното опазване”. То е изработено от колектив от деца между 5 и 13 години от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания „Детелина” гр. Мадан, ІІ място бе присъдено на Мария Льолева, а ІІІ-то на Ивона Татарова от с. Старцево. Техните пана ще участвуват в Националната изложба в Представителството на Европейската комисия в България, която ще бъде открита на 24 юни – Еньовден. До София ще пътуват и авторите на творбите като ще посетят и атракцион. Подгласничките Наджия Кичукова и Невена Делчева получиха пакети материални награди.

Всички останали участници получиха грамоти и информационни материали за биоразнообразието.

Жителите и гостите на град Смолян могат да разгледат изложабата през следващите 10 дена. Малките творци ще накарат всеки да се замисли за бъдещето на планетата Земя, за отговорността, която всеки от нас носи за опазването на природата. Всеки посетител може да изтегли и късметче с еко-съвет и да разбере как в забързаното си ежедневие може всяка минута и с всяко свое дребно на пръв поглед действие да спомогне за опазването на заобикалящата го среда. Защото „природата ни е красива и ще е щастлива, ако я пазим” както ни убеждава с паното си Мария Льолева.

Заглавието е посланието, което правят авторите на наградената с І-во място творба.

Велислава Райдовска, гр. Смолян

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct