Последни новини

1. Симулация на европейски избори с ученици
2. Акция на открито за гражданите на Смолян
3. Фестивал на чуждите езици 2024
4. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Irma Cirrone
5. Конкурс за кратък разказ на ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян
6. Дискусионен форум на 10 центъра ЕВРОПА ДИРЕКТНО
7. Kакво се случва след след изборите за Европейски парламент

Всички новини

Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България

Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България

Създадена на: 19 03 2024

Новият ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Йорданка Чобанова, се срещна с екипа на Представителството в първия работен ден след встъпването й в длъжност.

"Щастлива съм, че се връщам в България и отново ще работя в страната, която наричам свой дом. Приемам възможността да съм представител на Комисията в родината си като голяма чест и отговорност", заяви г-жа Чобанова на среща с екипа на Представителството и допълни: "Вярвам в силата на колективната работа и с радост започвам тази нова страница в кариерата си заедно с екипа на Представителството на ЕК. Ще продължим да работим за това българските граждани да са възможно най-добре информирани и да се възползват напълно от предимствата, които членството ни в ЕС предоставя."

Биография

Йорданка Чобанова е назначена за ръководител на Представителството на Европейската комисия в България през март 2024 г. и изпълнява функциите на официален представител на Комисията в страната под ръководството на председателя Урсула фон дер Лайен.

Йорданка Чобанова има дългогодишен професионален опит в българските и европейските публични институции, както и успешна академична кариера в сферата на икономиката и иновациите. Между 2021 и 2024 г. работи като експерт в генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ на Европейската комисия. Преди това е била посланик на България в Словакия от 2016 до 2021 г. Заемала е и поста заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство на България през 2014 г. В периода 2012–2016 г. е съветник по европейските въпроси на президента на Република България. От 2008 до 2012 г. е представител на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз в Брюксел. Преди това работи като старши сътрудник във фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

Завършила е Икономическия университет във Варна, факултет „Финанси“, а през 2003 г. се дипломира като магистър по политически науки в Централноевропейския университет в Будапеща. През 2007 г. получава докторска степен от Европейския университетски институт във Флоренция. Сред изследователските й интереси попадат въпросите, свързани с иновациите в Централна и Източна Европа и научноизследователската и развойна дейност. Автор е на множество публикации, сред които монографията „Стратегии на мултинационалните компании в Централна и Източна Европа“.

Източник: ЕК в България

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct