Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

ЕК: България закъснява с оценките за съответствие на седемте оперативни програми

ЕК: България закъснява с оценките за съответствие на седемте оперативни програми

Създадена на: 25 05 2009

До момента Европейската комисия е изплатила на България 635 млн. евро авансови плащания по оперативните програми, които са под 10% от предвидените за страната ни 6 800 млрд.евро, съобщи Дирекция „Регионална политика" на комисията за БНР.

За да започнат да изплащат големите суми, така наречените междинни плащания, в Еврокомисията трябва да получат и одобрят преработените оценки за съответствие на седемте оперативни програми, които в края на миналата година бяха отхвърлени и върнати за пренаписване.

Очакваше се те да бъдат депозирани в Брюксел този месец, но българските власти са заявили, че това ще стане през юни, съобщи говорителят на Европейската комисия по регионалната политика Денис Аббат. Той каза, че у нас работата продължава и вече има резултати в отстраняването на основните проблеми.

Липсата на достатъчно опитни и квалифицирани кадри в одитната агенция и въвеждането на изцяло функционираща информационна система за управление и наблюдение на проектите и плащанията по тях:

Денис Аббат поясни: "Това, което се опитваме да избегнем, е да ни предадат незадоволителни оценки за съответствия, които отново ще трябва да отхвърлим. Нито България, нито Европейската комисия искат това и това е една от причините процесът да отнема малко повече време".

Говорителят добави, че само девет от 27-те страни-членки вече са получили одобрение от комисията за всичките си оперативни програми, затова там не определят ситуацията у нас като тревожна. Освен това българските власти са сключили договори за 684 млн. евро, или 65% от предвиденото за 2007 и 2008 г. еврофинансиране, което е впечатляващо за нова страна-членки, твърди Аббат.

Експерти от дирекцията обясниха, че след като българските власти предадат преработените оценки за съответствие, ще са им нужни поне месец-два за проверка на фактите и одобряване на документите и прогнозираха, че ако всичко е наред, България ще може да получава парите или в края на лятото, или през есента.

Източник на информацията: Портал Европа

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct