Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

„Краят на омагьосания кръг“ е ЛУКС филмът на ЕП за 2013 г.

Създадена на: 12 12 2013

Белгийският филм „Краят на омагьосания кръг“, разказващ историята на мъж и жена, които се опитват да преодолеят трагична загуба, спечели филмовата награда ЛУКС на Европейския парламент за 2013 година. „Наградата ЛУКС е прекрасна инициатива — тя дава възможност филмите да достигнат различни територии и страни и да бъдат гледани от много хора“, заяви режисьорът на филма Феликс ван Хрунинген при получаването на наградата от председателя на ЕП Мартин Шулц на 11 декември.

Другите филми финалисти, които участваха в надпреварата за наградата, бяха британският филм „Себелюбивият великан“ на режисьорката Клио Бърнард и италианско-френската копродукция „Мед“ на Валерия Голино.

Г-н Шулц поздрави филма победител и другите финалисти: „Като разказват истории за това кои сме ние и какви бихме могли да бъдем, европейските филми помагат за създаването на културно съзнание за Европа. Създателите на филми не се нуждаят от нас, европейските политици, но ние, политиците, се нуждаем от вас, създателите на филми. Историите и емоциите могат да помогнат за развитието на идентичност. Европейските филми стимулират усещането за задружност в Европа.“

Феликс ван Хрунинген благодари на депутатите: „За мен е невероятна чест да знам, че депутатите в ЕП са избрали моя филм, гледали са го и са гласували за мен. Наградата ЛУКС е прекрасна инициатива — тя кара хората да гледат филм, който иначе не биха гледали. Тя дава възможност филмите да достигнат до различни територии и страни и да бъдат гледани от много хора. Това е причината, поради която правим филми.“

Парламентът присъжда наградата всяка година, за да популяризира филми, които засягат същината на обществения дебат в Европа. Филмите финалисти бяха преведени на 24-те официални езика на ЕС и бяха прожектирани по време на организираните в цяла Европа Филмови дни на Наградата ЛУКС.

Макар че депутатите в Европейския парламент вече избраха своя фаворит с гласуване, все още можете да гласувате за Наградата на публиката на страницата на Наградата ЛУКС във Facebook. Един от гласувалите ще бъде поканен на Международния филмов фестивал в Карлови Вари през юни-юли 2014 г., където ще бъдат обявени 10-те филма, участващи в надпреварата за наградата за 2014 г.

От 8 март 2014 г. в продължение на 3 месеца ще можете да гледате безплатно филма победител за 2010 година „Чужденката“ (Die Fremde) на Фео Аладаг. Филмът ще бъде достъпен на сайта на френско-немския телевизионен канал ARTE със субтитри на 24 те езика на ЕС.

Официална страница на наградата ЛУКС

Всичко за наградата ЛУКС тази година

Зад кулисите: Запознайте се с режисьорите на филмите финалисти за наградата ЛУКС

Видеоматериал за наградата ЛУКС

Комисия по култура и образование в ЕП

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct