Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Европа може да направи повече: Председателят Барозу приветства доклада за най-добри практики относно намаляването на административната тежест и призовава държавите-членки да се учат една от друга

Европа може да направи повече: Председателят Барозу приветства доклада за най-добри практики относно намаляването на административната тежест и призовава държавите-членки да се учат една от друга

Създадена на: 23 02 2012

Брюксел, 21 февруари 2012 г. - днес председателят на Европейската комисия Барозу прие председателя на Групата на високо равнище от независимите заинтересовани страни по административната тежест, д-р Едмунд Щойбер, който предаде доклада на групата „Европа може да направи повече“ за най-добрите практики в държавите-членки за прилагане на законодателството на ЕС по най-необременителен начин.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви: „Поздравявам групата под председателството на д-р Едмунд Щойбер за този отличен доклад. В него са посочени впечатляващи примери как държавите-членки прилагат законодателството на ЕС по интелигентен начин, така че да се проявят неговите положителни въздействия, без да се обременяват с ненужна административна тежест на национално ниво. Призовавам държавите-членки да разгледат тези примери и се поучат от тях. Чрез взаимно вдъхновяване относно разумното регулиране можем да подобрим допълнително бизнес средата и да подкрепим растежа и заетостта в Европа“.

Комисията поръча доклада за най-добрите практики през август 2010 г. В доклада са включени 74 примера за най-добри практики, сред които инициативи относно електронното управление, относно интелигентни решения, в частност за малкия бизнес, във връзка с пряко ангажиране на заинтересованите страни, добри насоки и трансгранични инициативи.

В него е показано, че има широко поле за подобрение на прилагането на законодателството на ЕС. Тъй като почти една трета от административната тежест за бизнеса, произтичаща от законодателството на ЕС, е в резултат на неефективното прилагане на национално ниво на изискванията на ЕС, намаляването на едно такова обременително прилагане е от жизненоважно значение за подобряване на бизнес дейността и за стимулиране на икономиката на ЕС и на нейната конкурентоспособност.

В доклада също така са включени контролен списък с препоръки и покана за мнение на читателите.

Контекст

Целта за намаление на административната тежест за бизнеса в ЕС с 25 % до 2012 г. и съответната програма за действие бяха предложени от Комисията през януари 2007 г. и одобрени от Европейския съвет през март 2007 г. Подобряването на бизнес средата чрез намаляване на административните процедури е съвместна цел, която може да бъде постигната само въз основа на споделена отговорност на европейските институции и държавите-членки.

Европейската комисия постигна добър напредък в прилагането на програмата за действие. Комисията вече предложи мерки, които намаляват административната тежест с до 33 %, или с повече от 40 млрд. EUR. От тези прдложения Съветът и Парламентът досега приеха мерки, чийто ефект е намаление с 22 %.

С постигнатото наскоро споразумение относно мерките за намаляване на административните процедури в счетоводството за повече от 5 милиона малки предприятия общият размер на намалението получи допълнителен тласък към постигане на целта за намаляване на административната тежест с 25 % до 2012 г.

Групата на високо равнище от независими заинтересовани страни по административната тежест, председателствана от д-р Едмунд Щойбер, съветва и подпомага Комисията относно прилагането на програмата за действие за намаляване на административната тежест в ЕС от 2008 г. насам.

За повече информация:

Докъде стигна ЕС с намаляването на административната тежест? Вж. MEMO/12/116

Прочетете целия доклад

Прочетете брошурата с избрани примери

Изпратете своя отзив за доклада на следния електронен адрес:

SG-HLG-AB@ec.europa.eu

Посетете уебсайта на Комисията относно разумното регулиране

Посетете уебсайта на Групата на високо равнище

За контакти :

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)

Jens Mester (+32 2 296 39 73)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct