Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Водещите фирми от ЕС инвестират повече в иновации, но изостават от световните си конкуренти

Водещите фирми от ЕС инвестират повече в иновации, но изостават от световните си конкуренти

Създадена на: 20 10 2011

Брюксел, 18 октомври 2011 г. – Тазгодишното издание на изготвяния от Европейската комисия „Обзор на резултатите за индустриалните инвестиции в областта на научноизследователската и развойната дейност в ЕС“ сочи, че инвестициите на водещите компании в ЕС в НИРД са се възстановили изключително добре през 2010 г. — увеличение от 6,1 % след регистрирания през 2009 г. спад от 2,6 %. Данните за водещите 1400 компании в света обаче показват, че компаниите от ЕС като цяло изостават от главните си конкуренти от САЩ и някои азиатски икономики що се отнася до ръста в НИРД. 2010-та бележи обща положителна тенденция и увеличение на инвестициите в световен мащаб в НИРД с 4 %, което е сериозно постижение спрямо наблюдавания през 2009 г. спад от 1,9 %. Сред световните топ 50 по общи инвестиции в НИРД се нареждат 15 компании от ЕС, 18 фирми от САЩ и 13 от Япония. Челните две места заемат фармацевтични компании: швейцарската Roche (? 7,2 млрд.), следвана от американската Pfizer (? 7 млрд.). Volkswagen (? 6,3 млрд.), която се нарежда на шесто място, е най-големият инвеститор в НИРД от ЕС, следван от Nokia (11-то място с ? 4,9 млрд.), Daimler (13-то място с ? 4,.8 млрд.) и Sanofi-Aventis (14-то място с ? 4,4 млрд.).

Европейският комисар по въпросите на научните изследвания, иновациите и науката Мойра Гейгън-Куин заяви: „Подемът в инвестициите на компаниите от ЕС в НИРД е положителен сигнал в момент, когато се стремим да увеличим растежа и заетостта в Европа чрез иновации. Това, че все още изоставаме от някои конкуренти на световната сцена, показва обаче, че трябва да подобрим още условията за бизнеса в съответствие с целите на Съюза за иновации. Необходимо е бързо да бъдат приети и да бъдат осъществени на практика наскоро обявените и намиращите се в процес на подготовка предложения на Европейската комисия във връзка с единния патент, стандартите, обществените поръчки и рисковия капитал.“

През 2010 г. американските компании се представят дори още по-добре от тези от ЕС — 10-процентно увеличение на инвестициите в НИРД (след спад с 5,1 % през 2009 г.). Компаниите от някои от азиатските държави продължават да бележат много силен ръст на инвестициите в НИРД, в т.ч. 29,5 % за китайските компании и 20,5 % за фирмите от Южна Корея. 1400-те компании от Обзора дават през 2010 г. работа на над 40 млн. души, което е увеличение с 3 % спрямо 2009 г. Анализът на тенденциите от последните осем години показва, че ръстът на заетостта в секторите с голямо участие на НИРД е като цяло по-голям от този в останалите сектори и се повлиява по-слабо от икономическия спад.

Над две трети от инвестициите в НИРД, направени от компаниите от ЕС, включени в Обзора, са от страна на компании, намиращи се в трите най-големи държави-членки, като немските компании показват най-висок ръст в рамките на една година (8,1%). Той се дължи най-вече на няколко компании от автомобилостроенето (Daimler, Volkswagen и BMW). Компаниите от Обединеното кралство бележат ръст на инвестициите в НИРД от 5,8 %, което е близко до средния за ЕС, докато френските компании постигат 3,8 %.

В други държави-членки по няколко крупни „играчи“ са в основата на голяма част от ръста на инвестициите в НИРД. Сред тях са Novo Nordisk (27,3 %) и Vestas (49,8 %) в Дания и Banco Santander (56,3 %), Telefonica (16 %) и Amadeus (33,2 %) в Испания.

Като добър пример са откроени някои бързо растящи компании, като TomTom (Нидерландия) от сектора на електронните изделия, Autonomy (Обединено кралство) и Gameloft (Франция) при софтуера и Morphosys (Германия) при биотехнологиите, които през 2010 г. постигнаха много добри резултати.

Контекст

Обзорът на резултатите за индустриалните инвестиции в областта на научноизследователската и развойната дейност в ЕС се публикува всяка година от Европейската комисия (ГД „Изследвания и иновации“ и Съвместния изследователски център) и съдържа информация за водещите 1400 компании в света (400 от ЕС и 1000 извън него), класирани по техните инвестиции в НИРД. Изданието измерва общата стойност на глобалните инвестиции на тези компании в НИРД без оглед на това къде реално се осъществява НИРД.

Съюзът за иновации е една от седемте водещи инициативи от стратегията „Европа 2020“ за интелигентна, устойчива и приобщаваща икономика. Целта на Съюза за иновации е да изведе науката в Европа на световно ниво и да премахне пречките пред иновациите — като скъпо патентоване, разпокъсаност на пазара, бавно създаване на стандарти и недостиг на умения — които не позволяват на идеите бързо да стигат до пазара. Друга от целите на инициативата е да промени радикално начина, по който общественият и частният сектор работят заедно, най-вече чрез партньорства за иновации между европейските институции, националните и регионалните власти и бизнеса.

„Обзор на резултатите за индустриалните инвестиции в областта на научноизследователската и развойната дейност в ЕС“ 2011 г. и други доклади от IRMA (мониторинг и анализ на инвестициите на промишления сектор в научни изследвания): http://iri.jrc.ec.europa.eu/reports.htm

За повече информация за Съюза за иновации:

http://ec.europa.eu/research/innovation-union/index_en.cfm

За контакти:

Michael Jennings +32 2 29 63388

Monika Wcislo +32 2 29 55604

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct