Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Комисията подчертава своя ангажимент да помогне на най-слабо развитите страни в света да преодолеят бедността

Комисията подчертава своя ангажимент да помогне на най-слабо развитите страни в света да преодолеят бедността

Създадена на: 08 05 2011

По време на конференция в Истанбул от 9 до 11 май председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и комисарят по развитието Андрис Пиебалгс ще подчертаят отново водещата роля, която Европейската комисия играе в подпомагането на най-слабо развитите страни в света да преодолеят бедността.

Отпускайки през 2010 г. помощ в размер на 15 млрд. евро, ЕС е най-щедрият донор за най-слабо развитите страни и в това си качество ще прикани своите партньори да се присъединят към усилията му да предоставя 0,15—0,20 % от своя БВП за най-слабо развитите страни. Ще бъде отправен призив от страна на ЕС за подновяване на световните партньорства на най-слабо развитите страни както с развитите, така и с бързо развиващите се икономики, и за съвместна работа с гражданското общество и частния сектор, с което да се осигури интегриран подход за подпомагане на най-слабо развиващите се страни да постигнат своите цели за развитие.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу заяви: „Светът ще се събере в Истанбул в усилието да се ускори развитието и да се преодолее бедността в най-бедните членки на световната общност. Европейският съюз ще продължава да играе водеща роля в това важно начинание. Ние сме най-щедрият донор в света, като предоставяме повече от половината от световната помощ за нашите партньори и утроихме размера на помощта за най-слабо развитите страни, достигайки 15 милиарда евро годишно. Тази осезаема европейска солидарност е въпрос не само на справедливост, но и на стратегическа необходимост, тъй като само посредством едно подновено световно партньорство можем да се справим с предизвикателствата на днешния ден — от политическата нестабилност до продоволствената сигурност и изменението на климата — и да открием перспектива за по-добър живот за милиони хора.“

Комисарят по развитието Андрис Пиебалгс добави: „Най-слабо развитите страни са изправени пред големи предизвикателства и ЕС ще продължи да заема челно място в оказването на помощ за повишаване на тяхната устойчивост при кризи. Ще работим усилено за справяне с основните причини за бедността, които често водят до радикализация и отчаяние у хората. Това е и ключът към създаването на благоприятна среда за устойчиво развитие и отприщване на потенциала на най-бедните страни в света. Вярвам, че всички международни участници ще оправдаят очакванията и ще изпълнят дълга си.“

Четвъртата конференция за най-слабо развитите страни ще се проведе в Истанбул от 9 до 13 май и ще предостави възможност на донорите да се срещнат, за да дадат нов импулс на подкрепата за най-слабо развитите страни. Макар че много от тях отбелязаха напредък в развитието си, този напредък беше неравномерен, а много от страните изостават в постигането на Целите на хилядолетието за развитие. Поради тази причина през ноември 2008 г. ЕС пое ангажимент да предоставя 0,15-0,20 % от своя брутен вътрешен продукт (БВП) на най-слабо развитите страни. Вече е постигнат значителен напредък в тази насока, тъй като понастоящем най-слабо развитите страни получават 0,13 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС. Въпреки това другите донори трябва да направят същото, за да може повече държави да променят статуса си на най-слабо развита страна. Освен това бързо развиващите се икономики като Бразилия, Китай и Индия също следва да дадат своя дял в подкрепа на най-слабо развитите страни.

Ето защо Комисията ще отправи призив за засилване на световното партньорство в помощ на най-слабо развитите страни. Развитите страни, бързо развиващите се икономики като Китай, Бразилия, Индия и Южна Африка, системата на ООН и самите най-слабо развити страни трябва да работят заедно и да си сътрудничат с регионалните банки за развитие, частния сектор, фондациите и гражданското общество.

На конференцията ще бъдат разгледани начините, по които и други държави биха могли да последват примера на Кабо Верде, Малдивските острови и Ботсуана и да преминат в по-висока категория (когато отговарят на два от трите критерия за най-слабо развитите страни или когато БНД на глава от населението надхвърля поне два пъти определения праг). Тъй като досега едва три държави са постигнали такъв успех, ЕС призовава към по-систематична подкрепа за държавите по време и след процеса на преминаване в по-висока категория. Един от начините за това е да се удължи периодът на привилегии в преходния етап, както вече прави ЕС. Така например на 3 декември 2010 г. ЕС реши да удължи срока на преференциите за търговия без мита и без квоти с „всичко освен оръжие“ за Малдивските острови с още три години, спомагайки по този начин за отварянето на пазарите и подобряването на растежа.

Поради своето местоположение или поради невъзможността си да се справят с последиците много от най-слабо развитите страни ще бъдат сред държавите, които ще бъдат засегнати от изменението на климата най-рано и най-тежко. Ето защо Комисията ще използва конференцията, за да прикани към действия за подпомагане на тези държави да се приспособят по-добре към изменението на климата и да увеличат капацитета си за справяне с бъдещи сътресения. ЕС вече предоставя подкрепа в тази област посредством специални инициативи, свързани с изменението на климата, като бързото финансиране, за което пое ангажимент през 2010 г. в Копенхаген (2,4 милиарда евро и 7,2 милиарда евро общо за периода 2010—2012 г.), в помощ на усилията на развиващите се страни да се приспособят към изменението на климата и да преминат към стратегии за ниски емисии на въглероден диоксид. Конференцията предоставя възможност на донорите да обсъдят какво още може да се направи и как да се увеличи по най-добрия начин финансирането, свързано с изменението на климата, след 2012 г.

Контекст

Най-слабо развитите страни са най-бедните и уязвими държави в света, изоставащи поради немощните си икономики и ниския си капацитет за растеж. Категоризирането им като такива се извършва съгласно три критерия: БВП на глава от населението, икономическо разнообразие и стандарт на живот. Средно 50 % от гражданите на най-слабо развитите страни живеят с по-малко от 1,25 долара на ден, а 78 % - с по-малко от 2 долара на ден.

Европейският съюз винаги е имал водеща роля в мерките на международната общност в подкрепа на най-слабо развитите страни, особено в области като търговия и предоставяне на достъп до пазара. След 1 октомври 2009 г. посредством специално създадената за най-слабо развитите страни инициатива „Всичко освен оръжие“, например, на тези държави беше предоставен изцяло безмитен и свободен от квоти достъп до пазара на ЕС за всички стоки, освен оръжия и боеприпаси, с което се спомогна за отварянето на повече пазари за тях и за създаването на повече възможности за растеж в резултат на това.

За повече информация и елементи от програмата:

Официална интернет страница на конференцията

Интернет страница на ГД „Развитие и сътрудничество“ — EuropeAid

Интернет страница на европейския комисар по развитието Андрис Пиебалгс

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct