Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Еврото става на 10 години

Еврото става на 10 години

Създадена на: 02 05 2011

На 1 януари 2012 г. се навършват десет години, откакто е въведена паричната единица евро и общата валута влиза в ежедневието на хората от еврозоната. По този повод всички 17 страни-членки на еврозоната ще пуснат в обращение юбилейна монета от 2 евро, за чийто облик от днес има конкурс. В него могат да участват всички граждани от еврозоната, съобщава Рапид.

„Еврото ни обединява и е едно постижение, с което трябва да се гордеем. Конкурсът за оформление на новата юбилейна монета представлява една добра възможност за гражданите да дадат свой собствен отпечатък. Мотивът, който спечели, ще украси милиони евро монети в цялата еврозона", заяви еврокомисарят по икономиката и валутата Оли Рен.

Повече от 330 млн. души в 17 държави използват еврото като валута. Една обща валута улеснява много - при пътуванията i търговията, тъй като отпадат таксите за обменяне на пари, както и колебанията във валутните курсове. Тя засилва и необходимостта от солидна икономическа и финансова политика.

Обикновено всяка държава от еврозоната издава свои евро монети с национален мотив. В началото на 2012 г. обаче всички 17 страни-членки ще пуснат в обращение една и съща юбилейна монета на стойност 2 евро с идентичен мотив в чест на годишнината от въвеждането му.

Източник на информация:Портал Европа

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct