Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

2011 - Европейска година на доброволчеството

2011 - Европейска година на доброволчеството

Създадена на: 07 01 2011

Около 100 милиона европейци се включват в доброволческа дейност. 2011 година бе обявена за Европейска година на доброволчеството с идеята да се постави акцент върху огромното значение на работата на доброволческите организации. Вижте интервюто ни с ирландската депутатка от АЛДЕ Marian HARKIN, ангажирана с идеята на доброволната работа.

Съществуват толкова много други наболели проблеми. Защо се посвещава годината точно на доброволческата дейност?

В ЕС един от всеки петима граждани е ангажиран с някаква доброволческа дейност. Това е много голям брой и е нещо, което засяга много граждани. Може би, когато споменавате наболели проблеми, имате предвид икономическата криза. Повярвайте ми, на мен всичко това ми е известно и аз смятам, че доброволческата дейност може допринесе много за социалното сближаване в настоящата икономическа ситуация.

В много западни страни доброволчеството има дълга традиция. Въпреки това в посткомунистическите страни хората се отнасят доста подозрително към новите неща, включително и доброволческата дейност ....

Мисля, че доброволческата дейност има нещо много общо с културата, с традицията. Аз разговарях с членове на ЕП и с представители на неправителствени организации от различни страни членки. Помня един коментар, мисля че на една дама от Чехия - тя заяви, че ако сте доброволец, много от по-възрастното поколение, биха сметнали, че сте луд. Но според нея по-младите хора имат по-различна гледна точка.

Възможно ли е Европейската година на доброволчеството да промени нещо и как?

Мисля, че доброволческата дейност ще трябва да намери своето място и то може да е съвсем различно от начина, по който това се случва във Великобритания, Франция или Италия. Не става въпрос толкова много за промяна на отношението, а за промяна на обстоятелствата. Много често промените в обстоятелствата могат да доведат до промяна в отношението. Европейската година на доброволчеството може да даде възможност на гражданите на новите държави членки да установят какво доброволческата дейност може да означава за тях.

Каква може да е ролята на евродепутатите и на ЕП в Европейската година на доброволчеството?

В момента в Парламента съществува група по интереси в областта на доброволчеството. Изпратихме информация до всички членове на ЕП по отношение на националните органи за контакт. Те сами могат да се свържат със своето регионално звено за контакт, да установят какво се случва в собствената им страна или регион и да видят как могат да се включат на национално ниво. Мисля, че това е доста важно, защото ангажира депутатите с доброволците. От голямо значение е също Парламентът да работи активно с Алианса (съставен от доброволчески организации в Европа, линк по-долу). Надяваме се, до края на годината да имаме известни политически препоръки, които можем да внесем в Европейската Комисия и да поставим въпроса за Зелена книга.

За допълнителна информация:

2011 - Европейска година на доброволчеството

Европейската комисия откри Европейската година на доброволчеството — 2011 г.

Източник на информация:Европейски парламент

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct