Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Покана за проекти по програма "Европа за гражданите"

Покана за проекти по програма

Създадена на: 17 12 2010

Цел

Програмата "Европа за гражданите" има следните специфични цели:

- събиране на хората от местните общини в Европа, които да обменят опит, мнения и ценности, да се поучат от историята и да изградят бъдещето,

- да поощрява действие, дебат и размишление, свързани с европейското гражданство и демокрацията чрез сътрудничество с гражданските организации на европейско равнище,

- да доведе Европа по-близо до нейните граждани, като насърчи европейските ценности и постижения и съхрани паметта на нейното минало,

- да насърчава взаимодействие между гражданите и организациите на гражданското общество от всички участващи страни.

Допустими кандидати

Поканата е насочена към всички организации, установени в държавите, участващи в програмата, които са обществен орган, или организация с нестопанска цел с юридически статут.

Всяко действие по програмата е насочено към по-тесен кръг от организации. Поради това допустимостта на организациите заявители е определена конкретно за всяка мярка/подмярка в ръководство за програмата.

Допустимите държави за участие са държавите - членки на Европейския съюз, Албания, Македония и Хърватия.

Допустими дейности

Настоящото предложение обхваща следните дейности по програмата "Европа за гражданите", които се подкрепят чрез отпускането на два вида безвъзмездни средства: безвъзмездни средства по проекти и оперативни безвъзмездни средства:

Действие 1: Активни граждани за Европа

Мярка 1: Побратимяване на градове

Тази мярка е предназначена за дейности, които включват или насърчават прекия обмен между европейските граждани чрез участие в дейности на побратимени градове.

Мярка 1.1: Срещи на граждани от побратимени градове (безвъзмездни средства по проект)

Тази мярка е предназначена за дейности, които включват или насърчават прекия обмен между европейските граждани чрез участие в дейности на побратимени градове. Проектът трябва да включва общини от най-малко две участващи държави, от които поне една е държава - членка на ЕС. Проектът трябва да включва минимум 25 международни участници от поканените общини. Максималната продължителност на срещата е 21 дни. Максималният размер на безвъзмездните средства, които се предоставят е 25 000 евро за проект. Минималният размер на безвъзмездните средства, които се предоставят е 5 000 евро.

Мярка 1.2: Мрежи от побратимени градове (безвъзмездни средства по проект)

Тази мярка подкрепя развитието на мрежи, създадени въз основа на връзки чрез побратимяване на градове, които имат съществено значение за гарантиране на структурирано, интензивно и разностранно сътрудничество между общините и следователно за постигане на максимално въздействие на програмата. Проектът трябва да предвижда поне три събития. Той трябва да включва общини от най-малко четири участващи държави, от които поне една е държава - членка на ЕС. Проектът трябва да включва минимум 30 международни участници от поканените общини. Максималната продължителност на проекта е 24 месеца; максималната продължи­телност на всяко събитие е 21 дни. Максималната допустима сума за проект по тази мярка е 150 000 евро. Минималният допустим размер на

безвъзмездните средства е 10 000 евро.

Мярка 2 : "Проекти на граждани" и "Мерки за подкрепа"

Мярка 2.1: Проекти на граждани (безвъзмездни средства по проект)

Тази мярка е насочена към днешното голямо предизвикателство пред Европейския съюз: как да се намали дистанцията между гражданите и Европейския съюз. Тя е предназначена за изследване на оригинални и иновативни методологии, чрез които може да се насърчи участието на гражданите и да се стимулира диалогът между европейските граждани и институциите на Европейския съюз. Проектът трябва да включва общини от най-малко 5 участващи държави, от които поне една е държава-членка на ЕС. Проектът трябва да включва минимум 200 участници. Максималната продължителност на проекта е 12 месеца. Предоставените безвъзмездни средства не може да превишават 60% от общата стойност на допус­тимите разходи за проекта. Минималната стойност на безвъзмездните средства ще бъде 100 000 евро. Макси­малната допустима стойност на безвъзмездните средства за проект по тази мярка е 250 000 евро.

Мярка 2.2: Мерки за подкрепа (безвъзмездни средства по проект)

Тази мярка цели подпомагане на дейностите, които могат да доведат до установяване на устойчиви партнь­орства и мрежи, достигащи до значителен брой различни заинтересовани страни, които насърчават активното европейско гражданство, като по този начин се допринася за една по-добра реакция спрямо целите на програмата и се постига максимално цялостно въздействие и ефективност на програмата. Проектът трябва да включва най-малко две участващи държави, от които поне една е държава - членка на ЕС. Максималната продължителност е 12 месеца. За всеки проект трябва да се предвидят поне 2 събития. Размерът на безвъзмездните средства не може да превишава 80 % от стойността на допустимите разходи за въпросното действие. Минималната допустима стойност на безвъзмездните средства е 30 000 евро. Максималната допустима стойност на безвъзмездните средства за проект по тази мярка е 100 000 евро.

Действие 2: Активно гражданско общество в Европа

Мярка 1: Структурна подкрепа за изследователски организации по европейска публична политика (мозъчни тръстове — think-tanks) — има за цел да подкрепи работата на изследователските организации по европейската публична политика (мозъчни тръстове — think-tanks), които могат да предоставят нови идеи и разсъждения по европейските въпроси относно активното гражданство на европейско равнище или относно европейските ценности.

Мярка 2: Структурна подкрепа за организации на гражданското общество на равнище ЕС - ще предостави на организации на гражданското общество с европейски измерения способност и стабилност за развитие на техните дейности на европейско равнище. Целта е да се съдейства за появата на структурирано, сплотено и активно гражданско общество на европейско равнище. Периодът на допустимост трябва да съответства на бюджетната година на кандидата, което се доказва от заверените отчети на организацията. Ако бюджетната година на кандидата съответства на календарната година, периодът на допустимост ще бъде от 1 януари до 31 декември. За кандидати с бюджетна година, която се различава от календарната година, периодът на допустимост ще бъде период от 12 месеца, започващ от началната дата на тяхната бюджетна година. Размерът на безвъзмездните средства не може да превишава 80% от стойността на допустимите разходи за въпросното действие. Максималният размер на безвъзмездните средства е 100 000 евро.

Мярка 3: Подкрепа за проекти, инициирани от организации на гражданското общество (безвъзмездни средства по проект)

Целта на тази мярка е да подкрепя конкретни проекти, представяни от организации на гражданското общество от различните участващи държави. Тези проекти трябва да повишават осведомеността по въпроси от европейски интерес и да способстват за засилване на взаимното разбиране на различни култури и установяване на общи ценности чрез сътрудничество на европейско равнище. Проектът трябва да включва най-малко две участващи държави, от които поне една е държава - членка на ЕС. Максималната продължителност на проектите е 18 месеца. Размерът на безвъзмездните средства не може да превишава 70% от допустимите разходи. Максималният размер на безвъзмездните средства е 150 000 евро. Минималният допустим размер на безвъз­мездните средства е 10 000 евро.

Действие 4: Активно европейско възпоменание (безвъзмездни средства по проект)

Целта на проектите, подкрепяни по това действие, е да се запази жива паметта за жертвите на нацизма и сталинизма и да се подобри познанието и разбирането на настоящото и бъдещите поколения за това какво и защо се е случвало в лагерите и другите места за масово унищожаване на хора. Максималната продължителност на проекта е 12 месеца. Размерът на безвъзмездните средства не може да надвишава 60% от допустимите разходи за въпросното действие. Максималният размер на безвъзмездните средства е 55 000 евро. Минималният допустим размер на безвъз­мездните средства е 10 000 евро.

Бюджет

Действие 1, Мярка 1.1 Срещи на граждани от побратимени градове: 7 043 000 евро.

Действие 1, Мярка 1.2 Създаване на тематична мрежа от побратимени градове: 4 528 000 евро.

Действие 1, Мярка 2.1 Проекти на граждани: 1 308 000 евро.

Действие 1, Мярка 2.2 Мерки за подкрепа: 1 207 000 евро.

Действие 2, Мярка 3 Подкрепа за проекти, инициирани от организации на гражданското общество: 2 807 000 евро.

Действие 4, Активно европейско възпоменание: 1 781 000 евро.

Краен срок

Действие 1, Мярка 1.1 Срещи на граждани от побратимени градове : 1 февруари, 1 юни, 1 септември.

Действие 1, Мярка 1.2 Създаване на тематична мрежа от побратимени градове: 1 февруари, 1 септември.

Действие 1, Мярка 2.1 Проекти на граждани: 1 юни.

Действие 1, Мярка 2.2 Мерки за подкрепа: 1 юни.

Действие 2, Мярка 1 и 2 Структурна подкрепа за изследователски организации по публична политика на ЕС и за организации на гражданското общество на равнище ЕС: 15 октомври.

Действие 2, Мярка 3 Подкрепа за проекти, инициирани от организации на гражданското общество: 1 февруари.

Действие 4 Активно европейско възпоменание: 1 юни.

Допълнителна информация

Пълния текст на поканата може да прочетете в брой C 340 от 15 декември 2010 г. на Официалния вестник на Европейския съюз.

Подробните условия за подаване на предложения за проекти и формулярите за заявление могат да бъдат намерени в ръководството за програма "Европа за гражданите" с последни изменения на следните уебсайтове:

http://ec.europa.eu/citizenship/index_en.html

http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.htm

Източник на информация:в. "Дневник"

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct