Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Комисията актуализира списъка на ЕС със забранените авиокомпании

Комисията актуализира списъка на ЕС със забранените авиокомпании

Създадена на: 25 11 2010

Европейската комисия прие шестнадесетия актуализиран вариант на списъка със забранените авиокомпании в Европейския съюз. Забранени са всички авиокомпании, сертифицирани в Афганистан, както и Mauritania Airways.

Към списъка е добавена една авиокомпания от Киргизстан и една от Габон, докато девет казахстански авиокомпании са премахнати от списъка. За един превозвач от Гана са изменени експлоатационните ограничения. Европейската агенция за авиационна безопасност бе упълномощена да проведе мисии за техническа помощ.

Заместник-председателят на Комисията Сийм Калас, отговарящ за мобилността и транспорта, заяви: „Не можем да си позволим никакви компромиси по отношение на безопасността на въздухоплаването. Когато разполагаме с факти за въздушни превозвачи, които не спазват условията за безопасност, или когато регулаторните органи не изпълняват задължението си да налагат стандартите за безопасност, трябва да предприемем действия, за да гарантираме, че няма риск за безопасността.“

Публикуваният днес списък замества предходния, изготвен през септември 2010 г., и е на разположение за справки на уебсайта на Комисията. (1)

С тази актуализация забраната за дейност в ЕС за една афганистанска авиокомпания (Ariana Afghan Airlines) бе разширена, за да обхване всички авиокомпании, сертифицирани в Афганистан, тъй като бе установено неспазване на условията за безопасност в системата на страната за надзор на гражданската авиация и на някои превозвачи. Няколко държави-членки вече бяха взели решение на национално равнище за забрана на дейността на авиокомпанията Kam Air. Комисията зачита усилията на афганистанското правителство и неговата ангажираност да реформира настоящата система за надзор на гражданската авиация и да повиши безопасността. Комисията е готова да предостави активна подкрепа за тази реформа в сътрудничество с Международната организация за гражданска авиация (ИКАО).

Поради продължаващите нередности при функционирането и поддръжката на авиокомпания Mauritania Airways, установени в хода на наземни инспекции, извършени в няколко държави-членки на ЕС, тази авиокомпания също е забранена. С тази актуализация мярката се прилага за всички въздушни превозвачи, сертифицирани в Мавритания. Това бе решено с оглед на недостатъците в системата за надзор на гражданската авиация, установени от ИКАО в рамките на „универсалния одит на надзора за безопасност“ на организацията.

Предвид факта, че в Габон и в Киргизстан бяха създадени нови авиокомпании — Afric Aviation и CAAS, тези авиокомпании бяха добавени в списъка, тъй като всички авиокомпании от тези държави подлежат на експлоатационни ограничения поради недостатъчната способност на компетентните органи да изпълняват отговорностите си за надзор за безопасност.

Девет казахстански авиокомпании бяха извадени от списъка след получаване на информация от компетентните органи в Казахстан, че сертификатите за експлоатация на тези авиокомпании са отнети и те вече не извършват търговски дейности в областта на въздушния транспорт.

В допълнение, съществуващите експлоатационни ограничения, наложени на авиокомпанията от Гана (Airlift International), бяха частично премахнати в резултат на постигнатия напредък и на превозвача бе разрешено да възстанови дейността си в ЕС при строги условия, с един допълнителен самолет и при постоянен мониторинг на държавите-членки посредством наземни инспекции.

Европейската комисия е ангажирана при всяка възможност да подкрепя спазването на международните норми за безопасност и с тази цел упълномощи Европейската агенция за авиационна безопасност да проведе редица мисии за техническа помощ в подкрепа на компетентните органи в някои държави с оглед на повишаване на безопасността и преодоляване на недостатъците.

Актуализираният европейски списък включва всички авиокомпании, сертифицирани в 19 държави, общо 276, които имат пълна забрана да осъществяват дейност в Европейския съюз: Афганистан, Ангола, Бенин, Република Конго, Демократична република Конго, Джибути, Екваториална Гвинея, Габон (с изключение на три превозвача, работещи в режим на ограничения и при определени условия), Индонезия (с изключение на шест превозвача), Казахстан (с изключение на един превозвач, работещ в режим на ограничения и при определени условия), Киргизката република, Либерия, Мавритания, Филипините, Сиера Леоне, Сао Томе и Принсипи, Судан, Свазиленд и Замбия. Списъкът включва и четири индивидуални превозвача: Blue Wing Airlines (Суринам), Meridian Airways (Гана), Siem reap Airways International (Камбоджа) и Silverback Cargo Freighters (Руанда). Освен това списъкът включва десет авиокомпании, които имат право да извършват дейност в ЕС при строги ограничения и при определени условия: Air Astana (Казахстан), която е посочена по-горе, Air Koryo (Корейска народнодемократична република), Airlift International (Гана), Air Service Comores, Afrijet, Gabon Airlines и SN2AG (Габон), Iran Air, TAAG Angolan Airlines и Ukrainian Mediterranean Airlines, сертифицирана в Украйна.

Допълнителна информация

MEMO/09/162

Източни на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct