Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Обявена е процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма

Създадена на: 27 10 2010

Краен срок: 21 февруари 2011 г.

Министерството на околната среда и водите обявява процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г." - BG161PO005/10/3.0/2/20 "Дейности за опазване и възстановяване на биологичното разнообразие в Република България".

Потенциални бенефициенти по настоящата процедура са: - Регионални инспекции за околна среда и води;

- Дирекции на национални паркове;

- Дирекции на природни паркове;

- Регионални дирекции по горите;

- Общински администрации;

- Нестопански организации - регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ).

Конкретната цел на процедура BG161PO005/10/3.0/2/20 "Дейности за опазване и възстановяване на биологичното разнообразие в Република България" е опазване, поддържане и където е необходимо, възстановяване на ценни местообитания и видове, включително и такива, които са предмет на опазване от националната екологична мрежа.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Проектите трябва да се изпълняват на територията на Република България.

Процедурата включва 3 компонента:

- Компонент 1: Изпълнение на дейности в резервати и паркове: По този компонент се предвижда изпълнение на дейности в резервати (чл. 5, т. 1 от ЗЗТ), поддържани резервати (чл. 5, т. 4 от ЗЗТ), национални паркове (чл. 5, т. 2 от ЗЗТ) и природни паркове (чл. 5, т. 5 от ЗЗТ).

- Компонент 2: Изпълнение на дейности извън резервати и паркове: По този компонент се предвижда изпълнението на дейности в защитени местности, дейности по отношение на природни забележителности и дейности, които имат за цел опазване и възстановяване на местообитания и видове и се изпълняват извън защитени територии.

- Компонент 3: Разработване на планове за действие за растителни и животински видове по чл. 52 и чл. 53 от Закона за биологичното разнообразие: По този компонент се предвиждат разработване на планове за действие за видове, които:

са застрашени в международен мащаб и са необходими мерки в цялата област на неговото естествено разпространение, с цел опазването им;

е установено, че състоянието на популацията им не е благоприятно;

са от неместен вид и въздействат неблагоприятно върху условията на природните местообитания или върху състоянието на местни видове.

Примерните дейности, които могат да бъдат финансирани по настоящата процедура, са:

- Дейности и мерки, предвидени за изпълнение в одобрени планове за управление на защитени територии;

- Дейности по информационно обезпечаване и подобряване на посетителската инфраструктура (еко-пътеки, маркировки, осигуряване на лесен достъп на хората с увреждания, изграждане /реконструкция/ оборудване на посетителски информационни центрове и т.н.) само когато са предвидени в одобрени планове за управление на защитени територии. Планираните информационни и посетителски центрове не трябва да надвишават 300 кв. м. разгърната застроена площ;

- Дейности за опазване, поддържане и където е необходимо възстановяване на местообитания и/или популации на видове, включително проектиране и изграждане на съоръжения, които допринасят за това и ако е необходимо биологични и екологични проучвания, пряко свързани с управлението на популациите на тези видове. За да бъдат допустими дейностите, свързани с провеждане на проучване, във формуляра за кандидатстване трябва да се обоснове подробно необходимостта от тях, като се посочат други изследвания по същата или подобна тема и се обясни с какво ще допринесе проекта за допълване на научните знания;

- Прединвестиционни проучвания и подготовка на проекти в изпълнение на дейности, предвидени в плана за управление на съответната защитена територия;

- Дейности, включително инфраструктурни, заложени в одобрени планове, разработени по реда на чл. 52 и чл. 53 от ЗБР, и дейности, ограничаващи негативното влияние на инвазивни видове;

- Инвентаризация на горите на територията на резервати и поддържани резервати.

Проектните предложения могат да включват една или комбинация от няколко дейности, изброени по-горе, и конкретизирани по компоненти в Насоките за кандидатстване по настоящата процедура. Всичките дейности следва да са пряко свързани с опазване и възстановяване на биологичното разнообразие.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ, която ще бъде предоставена по процедура BG161PO005/10/3.0/2/20 "Дейности за опазване и възстановяване на биологичното разнообразие в Република България", е 34 281 147 лева (тридесет и четири милиона двеста осемдесет и една хиляди и сто четиридесет и седем лв.).

Повече информация може да намерите тук.

Източник на информация:ФРМС

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct