Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Ще бъде „дадена плътност” на понятието за гражданство на ЕС

Ще бъде „дадена плътност” на понятието за гражданство на ЕС

Създадена на: 17 02 2009

Гражданството в ЕС трябва да означава свободно движение, консулска защита в чужбина и транс национално гласуване, но прилагането му зависи от държавите-членки, каза в понеделник (16 февруари) комисарят по правосъдието Жак Баро на парламентарна комисия, цитиран от EUobserver.

Въпреки, че е заложено в действащите договори, гражданството на ЕС изглежда повече като „имагинерно понятие", каза Баро по време на изслушването на комисията на парламента по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Той заяви, че на идеята за европейско гражданство ще бъде „дадена плътност" в предстоящия преглед на политиките по правосъдие и вътрешни работи, с прякора „Стокхолмска програма", през втората половина на тази година.

Полският консервативен евродепутат Урсула Гацек, докладчик на парламента по гражданството на ЕС, подчерта, че по време на скорошните бомбардировки в Мумбай, няколко евродепутати буквално „стояха по пижама" на улицата, но не успяха да получат помощ от най-близкото посолство на страна от ЕС.

„Ако член на европейския парламент не успее да получи консулска защита, какво остава за обикновените граждани?", попита тя.

Но Гацек призна, че някои страни-членки с обширни дипломатически служби, като Франция, може да нямат желание да окажат помощ на граждани на по-малки страни, от страх, че може да се достигне до злоупотреби с подобно постановление.

Освен това консулската защита се различава в отделните държави-членки, обясни Ернесто Бианчи, служител на ЕК по въпросите на гражданството и основните права.

„Консулската защита е задължителна например в Дания, но се дава само при съгласие от страна на Великобритания", посочи той.

Проблеми се появиха и в прилагането на свободното движение на граждани на ЕС, добави Бианчи.

Понякога е трудно за националните политици да обяснят на обществеността защо граждани на други страни, които пътуват до други страни от общността имат повече права от останалите - ситуация, която той определи като „обратна дискриминация".

Един датчанин, например, който живее и работи в собствената си страна, трябва да се подчинява на датския закон за имиграция, ако иска да сключи брак с гражданин на страна извън ЕС, като е възможно да срещне ограничения, ако половинката му има подозрително досие или преди това е пребивавала нелегално в страната.

Но ако датчанин живее в Италия и иска да сключи брак при същите условия, има право да се върне в Дания с съпруга си, поради свободата на движение в рамките на ЕС, обясни Бианчи.

Проектодокладът на Гацек критикува и дискриминацията на граждани на ЕС от страна да други държави и приканва Комисията да предприеме подходящи действия, когато мигранти от ЕС не могат да упражняват пълните си права на граждани на ЕС.

Според документа, държавите членки и местните власти следва да улеснят прехвърлянето на регистрациите на моторни превозни средства, признаването на застрахователни полици, сключени в друга страна на ЕС, прехвърлянето на медицински документи установяването на ясни правила за възстановяването на медицински разходи.

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct