Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Евродепутати искат задължителни етикети за произход на стоките

Евродепутати искат задължителни етикети за произход на стоките

Създадена на: 02 10 2010

Европейският съюз (ЕС) се доближава до нови правила за защита на производителите си от евтин азиатски внос, след като комисията по търговия към Европейския парламент (ЕП) подкрепи план за етикети за произход на продуктите, съобщи EurActiv.

Вносни обувки, дрехи, кожа, мебели, керамика и високотехнологични продукти ще трябва да имат етикети "Произведено в", когато се продават в ЕС, ако новите правила влязат в сила. Вотът в комисията отваря пътя за преговори между Европейската комисия и държавите членки за създаване на законодателство по въпроса.

"Европейските потребители искат да знаят какво купуват, откъде идва то и в какви условия е произведено", обясниха от Групата на европейските социалисти и демократи.

В момента етикетите "Произведено в" са доброволни. Освен това тяхното използване зависи от националното законодателство.

Очаква се преговорите да се проточат дълго заради две противостоящи си групи държави членки, отбелязва електронното издание. От една страна са тези, които имат широка база за производство. Италия, Испания и Португалия са сред най-големите привърженици на етикета "Произведено в". Те се надяват, че обявяването на страната на произход ще спре нарастващия евтин внос на китайски мебели, индийски дрехи и виетнамски обувки.

От другата страна са Швеция и Великобритания, които са едни от най-големите вносители в ЕС. Те са обезпокоени за бюрокрацията и по-малките печалби, които биха дошли с въвеждането на етикета. Според тях обявяването на произхода на стоката трябва да остане по желание на държавата членка.

Евродепутатите трябва да гласуват в пленарна зала по предложението в средата на декември.

Източник на информация:в."Дневник"

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct