Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Увеличение на помощта от ЕС за пчеларския сектор

Увеличение на помощта от ЕС за пчеларския сектор

Създадена на: 14 09 2010

Европейската комисия одобри днес националните програми на 27-те държави-членки за подобряване на производството и търговската реализация на пчелни продукти през периода 2011—2013 г. В сравнение с предходния период (2008—2010 г.), приносът на ЕС за финансиране на програмите нараства с близо 25 % — от 26 млн. на 32 млн. евро годишно.

Доброто състояние на пчеларския сектор е от голямо значение, като се има предвид съществената роля на пчелите за опрашването на растенията. В продължение на вече няколко години секторът е изправен пред безпрецедентна смъртност на пчелите. Това не само влошава стопанското положение на пчеларите, но представлява и заплаха за биоразнообразието. Националните програми са понастоящем единственият наличен инструмент за частично компенсиране на загубата на пчели. Държавите-членки потвърдиха ползите от тези програми, а положителният ефект за пчеларския сектор от мерките, финансирани по националните програми, е масово признат и от пчеларите.

При така съществуващата обстановка, Европейската комисия реши да увеличи общия годишен бюджет, предназначен за съфинансиране на националните програми, на 32 млн. евро годишно за 2011, 2012 и 2013 г., като за сравнение съответният годишен бюджет през периода 2008—2010 г. възлизаше на 26 млн. евро. Това ще подобри ефективността на програмите и ще е проява на проактивния подход на Европейската комисия за решаване на проблемите на този така уязвим сектор.

Всички държави-членки представиха на Европейската комисия своите национални програми в областта на пчеларството. Програмите са свързани с различни мерки: борба с вароатозата, рационализиране на пчелната паша, подпомагане на лаборатории, подновяване на пчелните семейства в пчелините, приложни научно-изследователски програми и техническа помощ. Всички 27 програми отговарят на условията за съфинансиране.

В приложението са посочени: броят на пчелните семейства в отделните държави-членки и годишното финансиране на програмите (от страна на ЕС и като общи суми).

Обща информация

Регламентът за единна организация на селскостопанските пазари1 предвижда предоставянето на финансова помощ на пчеларството. Всяка държава-членка има възможност на всеки три години да представи национална програма по пчеларство, с цел подобряване на производството и търговската реализация на пчелните продукти, включваща и проучване на структурата на пчеларския сектор. Интерес за представяне на такива програми за следващия тригодишен период (2011—2013 г.) бе проявен от всички държави-членки.

Финансирането на националните програми може да намерите тук.

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct