Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

ЕС разглежда идеята за комбинирани билети при пътуванията в Европа

ЕС разглежда идеята за комбинирани билети при пътуванията в Европа

Създадена на: 02 09 2010

Хората, които пътуват из Европа, ще могат да използват само един билет, дори да използват няколко различни вида транспорт по време на пътуването си. Те няма да преминават през сложни резервации, а ще организират транспорта си само на едно място, ако се реализират плановете на Европейската комисия (ЕК), съобщава EurActiv.

EU eyes single ticket for multi-transport journey

В момента пътуващите в ЕС могат да резервират билети за почти цялото си пътуване по интернет, но трябва да преминат през редица операции и да се свържат с няколко транспортни оператора преди това.

В част от държавите-членки обаче билети за някои от видовете транспорт не могат да бъдат купени или резервирани предварително. Някои компании не предлагат услугата онлайн резервaция, докато при други е трудно да се купи предварително билет, дори да е на реално гише.

Подобни затруднения, които често отказват много европейци от пътуване към по-слабо обслужвани дестинации, могат скоро да бъдат само спомен. Единственото условие е ЕК да успее да реализира плановете си, коментира електронното издание.

На годишна конференция за интелигентни транспортни системи в Брюксел еврокомисарят по транспорта Сийм Калас обсъди с експерти идеята за по-лесни пътувания. Той смята, че е възможно, макар и трудно, човек да се прехвърля от въздушен, на железопътен, пътен или дори воден транспорт само с един билет, резервиран онлайн.

"Ясно е, че не искаме да развием информационен инструмент на ЕК, но желаем да подкрепим частните компании или университети да създадат такъв. От наша страна ще се работи за това информацията да бъде споделяна между компаниите, да се използват общи стандарти и политическите спорове да бъдат решени", допълва Калас.

Вече съществуват примери за комбиниран транспорт. "Еър Франс" например предлага на пътниците си, които напускат летище "Шарл де Гол", билет за влак, който върви в пакет към този за самолета. Идеята на Калас обаче е да направи използването на комбинираните билети с много по-широк обхват, като включи стотици компании.

Възможността за купуване на комбиниран билет от едно място няма да улесни само отделните пътници. То би съдействало на транспортните компании да продават услугите си и на други пазари.

Въпреки че ползите от идеята са напълно ясни, пътят към реализирането й далеч няма да е лесен, пише EurActiv, като цитира думите на Калас, че има "законови, технически, политически и бизнес пречки".

С изключение на авиопревозвачите, повечето транспортни компании не са склонни да споделят графиците си. Друг проблем е кой ще плаща застраховка, ако възникнат проблеми по време на пътуването. Въпросът кой ще поеме отговорността при закъснение или отмяна на част от пътуването - организаторът, виновната компания или всички заедно, също трябва да бъде изчистен.

За да бъде успешна инициативата, Еврокомисията трябва да получи съдействие от компаниите, но и от местните власти. Договорености между градовете биха направили живота на пътуващите по-лесен, твърди EurActiv.

"Колко по-лесно би било, ако един и същ билет за метрото може да се използва в Париж и Лондон? Малките градове също трябва да бъдат окуражавани да развиват местната транспортна система, ако могат да разчитат на икономическите преимущества на добре развитата стандартизация в тази сфера", завършва еврокомисарят по транспорта.

Източник на информация:в."Дневник"

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct