Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Европейската комисия ще предостави 250 милиона EUR за над 200 нови проекта по програмата LIFE+

  Европейската комисия ще предостави 250 милиона EUR за над 200 нови проекта по програмата LIFE+

Създадена на: 25 07 2010

Европейската Комисия одобри финансирането на 210 нови проекта във връзка с третата покана за участие по програмата LIFE+ (2007—2013 г.), Европейския фонд за околна среда. Проектите са от целия ЕС и обхващат дейности, свързани с опазването на природата, политиката за околната среда, информационни и комуникационни инициативи. Общата инвестиция е в размер на 515 милиона EUR, от които ЕС ще предостави 249,8 милиона EUR.

Европейският комисар за околната среда Янез Поточник заяви: „Програмата LIFE+ продължава да финансира висококачествени и иновативни проекти със значителна добавена стойност за ЕС. Вярвам, че тези нови проекти не само ще окажат сериозен принос за опазването на природата и подобряването на околната среда, но също така ще спомогнат за повишаване на съзнанието в Европа за основните екологични предизвикателства, пред които сме изправени — най-вече загубата на биоразнообразие, недостига на вода и изменението на климата.“

В рамките на поканата за подаване на предложения за проекти в периода до ноември 2009 г. Комисията получи над 600 предложения от публични и частни организации от 27-те държави-членки на ЕС. От тях 210 бяха избрани за съфинансиране по трите компонента на програмата: LIFE+ „Природа и биологично разнообразие“, LIFE+ „Политика и управление в областта на околната среда“ и LIFE+ „Информация и комуникации“.

Проектите по LIFE+ „Природа и биологично разнообразие“ подобряват природозащитния статус на застрашените видове и местообитания. От 194 получени предложения Комисията избра за финансиране 84 проекта, представени от партньорства между природозащитни организации, правителствени органи и други участници. Проектите представляват обща инвестиция в размер на 224 милиона EUR, от които ЕС ще предостави около 124 милиона EUR, и се осъществяват в 24 държави-членки. Повечето от тях (74) са по категория „Природа“ и подпомагат прилагането на директивите за птиците и/или местообитанията, и на мрежата „Натура 2000“. Останалите десет проекта са по „Биологично разнообразие“ — категория проекти LIFE+ за пилотни схеми, занимаващи се с по-широкообхватни въпроси на биологичното разнообразие. Комисията отчита със задоволство непрекъснатото увеличаване на броя на финансираните проекти (четири) в категория „Биологично разнообразие“, след като тя бе въведена през 2007 г.

Проектите по LIFE+ „Политика и управление в областта на околната среда“ са пилотни проекти, подпомагащи разработването на новаторски идеи, технологии, методи и инструменти, свързани с политиките. От 308-те получени предложения Комисията избра за финансиране 116 проекта, представени от широк кръг организации от публичния и частния сектор. Печелившите проекти, осъществявани в 17 държави-членки, представляват обща инвестиция в размер на 278 милиона EUR, от които ЕС ще предостави около 120 милиона EUR. Най-голям дял от финансирането на ЕС (около 20,9 милиона EUR за 17 проекта) е отреден на проектите, насочени към иновации. Броят на проектите показва, че най-силно застъпените теми са отпадъците и природните ресурси (20 проекта, които получават 19,3 милиона EUR), следвани от водите и иновациите (по 17 проекта за всяка област). Останалите 63 проекта са посветени на други области като атмосфера, химикали, изменение на климата, енергетика, околна среда и здравеопазване, гори, шум, опазване на почвите, стратегически подходи и градската среда.

Проектите по LIFE+ „Информация и комуникации“ се занимават с разпространение на информация и популяризиране на въпросите, свързани с околната среда, както и с провеждане на обучения и повишаване на осведомеността относно предотвратяването на горски пожари. От 113 получени предложения Комисията избра за финансиране 10 проекта, представени от широк кръг природозащитни организации от публичния и частния сектор и/или екологични организации, занимаващи се с въпроси като биологичното разнообразие, изменението на климата, отпадъците и водите. Проектите се осъществяват в седем (7) държави-членки и представляват обща инвестиция в размер на 12,9 милиона EUR, от които ЕС ще предостави около 6,3 милиона EUR.

Програмата LIFE+

LIFE+ е европейски финансов инструмент за околната среда с общ бюджет от 2,143 милиарда EUR (два милиарда сто четиридесет и три милиона евро) за периода 2007—2013 г. През този период Комисията ще отправя всяка година по една покана за предложения за проекти по LIFE+.

За повече информация

Допълнителна информация за всеки от новите проекти по „Природа и биологично разнообразие“.

Допълнителна информация за всеки от новите проекти по „Политика и управление в областта на околната среда“

Допълнителна информация за всеки от новите проекти по „Информация и комуникации“

Подробна информация за LIFE+ е публикувана на:http://ec.europa.eu/life

БЪЛГАРИЯ — 2 проекта (3,3 милиона)

LIFE+ „Природа“ (2 проекта — 3,3 милиона)

Черноморски дъбови местообитания (Държавно ловно стопанство Балчик)

Основната цел на проекта „Черноморски дъбови местообитания“ е да гарантира дългосрочното опазване на приоритетните дъбови местообитания чрез мерки за презалесяване и планиране на стопанисването. Мерките трябва да осигурят благоприятни условия за устойчиво развитие на целевите местообитания (панонски гори от Quercus petraea и Carpinus betulus, панонски гори от Quercus pubescens, евро-сибирски степни гори от Quercus spp и източни гори от Quercus alba).

Опазване на зимуващата популация на червеногуша гъска (Българско дружество за защита на птиците)Целта на проекта е да се въведат мерки за управление на земята в района на Добруджа, Северна България, за да се осигурят сигурни места за прехрана на червеногушата гъска. Намерението е по този начин да се стабилизира зимуващата популация на най-застрашения вид гъски в света.

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct