Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Далекосъобщения : от 1 юли влизат в сила нови мерки срещу шокиращите сметки за роуминг на данни ; по - ниски горни граници на цените на роуминг повиквания

Далекосъобщения : от 1 юли влизат в сила нови мерки срещу шокиращите сметки за роуминг на данни ; по - ниски горни граници на цените на роуминг повиквания

Създадена на: 30 06 2010

От 1 юли 2010 г . потребителите могат да бъдат спокойни , че повече няма да получават огромни сметки , когато се свързват в интернет чрез мобилен телефон или преносим компютър докато са в друга държава от ЕС.

Благодарение на правилата на ЕС относно роуминга от 1 юли ограничението за роуминг на данни при пътуване в рамките на ЕС ще бъде автоматично фиксирано на 50 евро (без ДДС) , освен ако потребителите са избрали друго по - ниско или по - високо ограничение . Операторите ще бъдат задължени да изпращат на потребителите предупреждение , когато достигнат 80% от определеното ограничение на сметката за роуминг на данни . След достигането на ограничението операторът ще трябва да прекъсне мобилната интернет връзка , освен ако потребителят е заявил желанието си да продължи да ползва роуминг на данни през дадения месец . Освен това максималната цена на едро за роуминг на данни ще падне от 1 EUR на 80 цента за мегабайт . Максималната цена за извършване на роуминг повикване ще бъде намалена на 39 цента на минута ( без ДДС ) , в сравнение със сегашната цена от 43 цента , докато получаването на повикване ще струва най - много 15 цента на минута ( без ДДС ) , вместо сегашните 19 цента . Цената за извършване и получаване на повиквания в друга държава от ЕС ще бъде 73% по - ниска отколкото през 2005 г . , когато ЕС за първи път започна да се занимава с проблема на прекалено високите такси за роуминг.

Заместник - председателят на Европейската комисия Нели Крус , комисар по цифровите технологии , заяви : " Туристите и хората , пътуващи по работа на територията на ЕС , които ползват интернет с помощта на " интелигентни " телефони и преносими компютри докато са в друга държава от ЕС , повече няма да получават шокиращо високи сметки . ЕС намалява таксите за роуминг повиквания и за обикновените хора , които пътуват в рамките на ЕС . Амбицирана съм да повиша конкурентоспособността на пазарите на далекосъобщенията в ЕС . "

Роуминг на данни

Съгласно Регламент ( ЕО ) № 544/2009 ( Регламент на ЕС от 2009 г . относно роуминга ) от март 2010 г . (IP/10/215) мобилните оператори се задължават да предоставят на потребителите възможността да определят сами своята месечна горна граница на разходите за роуминг на данни чрез мобилен телефон или преносим компютър . Ако потребителите не са избрали друга горна граница , от 1 юли 2010 г . операторите ще трябва да наложат фиксирана месечна горна граница на разходите за роуминг на данни в размер на 50 евро ( без ДДС ). За държавите , които не са част от еврозоната , горната граница ще се изчислява въз основа на публикувания в Официален вестник на ЕС обменен курс към 1 юни 2010 г . С тези мерки се преустановява практиката потребителите да получават прекалено високи сметки ( понякога в размер на хиляди евро ) след като са изтеглили музика или гледали видео - клипове на своите телефони или компютри по време на престоя си в друга държава - членка , без да имат представа за цената на тази услуга . Един пример , който илюстрира горния проблем - през 2009 г . немски турист , който теглил телевизионна програма , докато пътувал във Франция , е получил сметка за 46 000 евро. При друг случай се съобщава за студент от Обединеното кралство , който неотдавна получил сметка от почти 9 000 EUR за роуминг на данни в рамките на един месец , докато учел в чужбина .

Съгласно регламента операторите се задължават да изпратят на потребителите съобщение , с което ги информират за тарифите за роуминг на данни при всяко влизане в друга държава от ЕС . Операторите трябва също така да изпратят на потребителите предупреждение след като достигнат 80% от определената горна граница . Съобщенията могат да бъдат изпращани под формата на текстови съобщения , електронни съобщения или с появяващ се прозорец на екрана на компютъра в зависимост от избора на оператора и от използваното устройство .

Освен това в съответствие с Регламента относно роуминга от 1 юли максималните цени на едро за роуминг на данни се намаляват от 1 EUR на 80 цента за мегабайт качена или изтеглена информация . Следващата година цената ще намалее до 50 цента за мегабайт .

Роуминг услуги за гласови повиквания

Максималните цени на дребно ( без ДДС ) за роуминг повиквания също ще бъдат намалени . Намалението ще бъде в размер на близо 10% - от 43 цента на 39 цента на минута за извършени повиквания , и в размер на повече от 20% - от 19 цента на 15 цента на минута за получени повиквания .

И накрая , получаването на съобщение по гласовата поща в роуминг ще стане безплатно , но потребителите ще продължат да заплащат за услугата да слушат съобщенията по гласовата поща . Цената за изпращане на кратко текстово съобщение остава 11 цента на съобщение .

Националните регулаторни органи на държавите - членки в сектора на далекосъобщенията трябва да гарантират , че операторите на мобилни телефони спазват новите правила за роуминг на данни , както и по - ниските цени за гласови повиквания . В случай на проблеми или въпроси относно новите ограничения потребителите могат да се обръщат към националния регулатор в държавата - членка , в която е установен техният мобилен оператор .

История на досието

През 2007 г . Съветът на министрите на ЕС и Европейският съюз , по предложение на Европейската комисия , въведоха за първи път горни граници за роуминг цените (IP/07/870), като по този начин уеднаквиха плащаните от абонатите роуминг тарифи в рамките на ЕС . През юли 2009 г . те приеха нови правила , с които роуминг цените ще бъдат постепенно намалявани , като до юли 2011 г . максималните такси за роуминг ще възлизат на 35 цента на минута за извършени повиквания и на 11 цента за получени повиквания в друга държава от ЕС ( вж. IP/09/1064 и MEMO/09/309). Правилата за роуминг от 2009 г . ще се прилагат до края на юни 2012 г .

Комисията ще представи междинен доклад относно въздействието на Регламента относно роуминга до края на юни 2010 г . и ще извърши пълен преглед на неговото функциониране до 30 юни 2011 г . В пълния преглед от 2011 г . ще бъдат оценени най - добрите варианти за постигането на целта на регламента , както е записано в " Програма в областта на цифровите технологии за Европа ", т.е. разликата между тарифите за роуминг повиквания и тарифите за повиквания от мобилни телефони в рамките на страната постепенно да бъде преодоляна до 2015 г . ( вж. IP/10/581 , MEMO/10/199 и MEMO/10/200 ).

Комисията ще продължи да следи промените в областта на роуминг услугите , както и правилното прилагане на правилата , като за целта си сътрудничи с BEREC- Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения .

За повече информация , моля посетете уебсайта за роуминг на Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/index_en.htmTable

Горни граници за цените на дребно ( без ДДС ) - от 1 юли 2010 г .

Роуминг услуги за гласови повиквания

Извършени повиквания

39 евроцента

Получени повиквания

15 евроцента

Съобщения по гласовата поща в роуминг

Получени съобщения по гласовата поща

Услугите са безплатни

Цена на едро за пренос на данни

1 качен или изтеглен мегабайт

80 евроцента

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct