Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Европейски конкурс за есе, посветено на изборите за ЕП през 2009 г.

Европейски конкурс за есе, посветено на изборите за ЕП през 2009 г.

Създадена на: 12 02 2009

През юни 2009 г. за пръв път в 27 държави-членки на ЕС едновременно ще бъдат проведени избори за Европейски парламент. Една от целите на кампанията „Сега – взаимодействаме с Европейския парламент!” е да повиши информираността на гражданите в държавите-членки за ЕП и да ги мотивира да участват във вота.

Екипът на проекта обявява конкурс за есе, което да представи по оригинален и въздействащ начин залозите, свързани с бъдещето на Европейския съюз и значението на изборите през юни в този контекст.

Тема на есето: „EP 2009 Vote: Beyond the Sugar Cubes" *

Изисквания: текстът да не надвишава 2 000 знака (with spaces), да бъде написан на английски език и да бъде придружен от кратко представяне на автора (биография), както и контактна информация.

Кой може да участва: граждани на всичките 27 държави-членки на ЕС, които имат навършени 18 години преди 31 март 2009 година.

Оценяване: жури, съставено от представители на партньорските организации, изпълняващи инициативата, ще извърши селекцията на есетата според следните критерии:

Съответствие с темата и фокуса – Европейски избори’2009;

Познаване на правомощията на Европейския парламент;

Оригиналност;

Авторски текстове, които не са били публикувани до момента.

Срокове и механизъм за участие: есетата следва да се изпращат по електронната поща на адрес parliament@europe.bg с предмет “Essay competition” най-късно до 10 март 2009 година. Победителите ще бъдат обявени на 18 март 2009 година.

Награди: победителят ще бъде поканен за участие в публично събитие във Франция, предвидено за месец април и организирано от партньорите по проекта – Yvelines Radio. Петте най-добри есета ще бъдат публикувани на сайта на проекта – http://parliament.europe.bg на английски език, както и на родния език на авторите (ако е различен от английски).

Информация: повече за Европейския парламент и процесите в него може да научите на сайта http://parliament.europe.bg и чрез интерактивния обучителен модул на проекта http://learning.gateway.bg.

* “We will sweeten Europe” („Да подсладим Европа”) е мотото на Чешкото председателство на ЕС (януари – юни 2009 г.). Тълкуванията и преводът на тази фраза са разнообразни и представляват подходяща отправна точка на разсъждение за участниците в конкурса за есе, тъй като изборите за нов състав на ЕП за следващите пет години ще се проведат именно по време на Чешкото председателство.

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct