Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

За по-малко ДДС формалности

За по-малко ДДС формалности

Създадена на: 05 02 2009

Нови, опростени правила на ЕС за ДДС ще улеснят бизнеса.

ЕС преразглежда правилата си за фактуриране на ДДС и смята, че промените могат да спестят на предприятията до 18 млрд. евро годишно. Предложенията целят ограничаване на формалностите и по-широко използване на електронното фактуриране.

Страните имат право да приспособяват правилата на ЕС за данък добавена стойност към своите собствени закони. Но фирмите се оплакват, че националните процедури са твърде сложни и разнообразни и че това затруднява правенето на бизнес в повече от една страна. Новите правила ще дадат ограничен брой възможности на правителствата, за да бъдат стандартизирани практиките.

Компаниите, действащи в други страни от ЕС, ще имат по-малко време, за да докладват за трансакциите си, а това може да помогне на националните власти да се борят с измамите. Предлага се и премахване на ограниченията при използване на електронни фактури, и поставянето им наравно с хартиените такива.

В помощ на малките фирми предложението разширява използването на опростен вид фактури, като например за 200 и по-малко евро, и дава на държавите повече свобода кога да събират данъка по тях.

„Тази важна инициатива ще предложи по-прости, по-модерни и по-универсални правила за фактуриране“, каза Ласло Ковач, комисар по данъците и митниците.

ДДС е разход за потребителя, а не за бизнеса. Данъчните ставки се различават силно в ЕС. Фирмите начисляват ДДС, когато продават стоки, и трябва да предават парите от данъка на държавната хазна. Те трябва да използват фактури, показващи наложения на купувачите ДДС.

Предложените промени са важна част от продължаващите усилия за ограничаване на административните формалности. Преди четири години Комисията стартира инициатива за намаляване на административната тежест върху предприятията в ЕС и консолидиране на европейското законодателство. Оттогава за съкращаване от законите на ЕС са предложени около 7800 страници.

През 2007 г. Комисията реши, че са нужни допълнителни действия, включително технически мерки за улесняване на прилагането на правилата, и особено в областта на данъчното облагане и дружественото право. По нейни изчисления усилията в тази област са спестили около 30 млрд. евро на предприятията.

Вдъхновени от примера на Съюза, 21 страни членки са създали свои собствени програми за опростяване на законодателството.

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct