Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Европа във вашето училище: комисар Василиу поставя начало на кампанията „Пролет в Европа“ 2010

Европа във вашето училище: комисар Василиу поставя начало на кампанията „Пролет в Европа“ 2010

Създадена на: 24 03 2010

Утре в Брюксел (в 9.00 часа) Андрула Василиу, комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и политиката за младежта, и Ставрос Ламбринидис, заместник-председател на Европейския парламент, ще поставят начало на кампанията „Пролет в Европа“ 2010.

Тази кампания, която продължава до 30 юни, има за цел да насърчи учениците от началните и средните училища и техните родители да проявяват по-голям интерес към най-важните въпроси, имащи отношение към Европа, като икономическата криза, безработицата сред младежите, изменението на климата, образованието и борбата с бедността.

Комисар Василиу, която ще постави началото на тазгодишната проява в Европейското училище в Юкл, Брюксел, заяви: „Идеята е да се насърчават повече млади хора да споделят своето мнение относно бъдещия облик на Европа днес и в бъдеще. От вас зависи как да го направите. То би могло да стане чрез обсъждане в училище, конкурс, онлайн чат, текстово съобщение или посредством социалните медии. Важното е да споделите мнението си и да накарате приятелите си да се включат. Благодарение на съвременните технологии изразяването на мнението ви никога не е било по-лесно.“

Утре комисарят ще се срещне с група 16-годишни ученици от различни националности. Те ще могат да й задават въпроси и да изразят мнението си относно политиките на ЕС. „Това е нещо, което смятам да правя, когато посещавам училища в други държави, а не само по време на кампанията“, добави комисарят.

6500 училища взеха участие в кампанията „Пролет в Европа“ през миналата година, като този път техният брой се очаква да е още по-голям.

Проявата се организира ежегодно от „European Schoolnet“ — мрежа от 31 министерства на образованието в Европа и извън нея. Тази мрежа получава подкрепа от Европейската комисия.

„Пролет в Европа“ предлага инструменти и ресурси, които подпомагат учителите да насърчават постигането на по-добра осведоменост относно европейските въпроси по иновативен и креативен начин.

През предходните години комисари, членове на Европейския парламент, политици от национален и регионален мащаб, преподаватели и бивши ученици и студенти взеха участие в обсъжданията и онлайн чатовете.

Около 2000 училища вече са се регистрирали за участие в тазгодишната проява чрез уебсайта на „Пролет в Европа“, който е достъпен на 23 езика на следния адрес: www.springday2010.net

Училищата, които желаят да организират проява в рамките на „Пролет в Европа“, могат да се регистрират тук:

Аудиовизуални медии: „Европа по сателит“ ще отрази церемонията по поставяне на началото на проявата в Европейското училище.

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct