Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

ЕП прие приоритетите за бюджета на съюза през 2011г.

ЕП прие приоритетите за бюджета на съюза през 2011г.

Създадена на: 25 03 2010

Младите хора, икономическото възстановяване и научните изследвания трябва да бъдат основните бюджетни приоритети за следващата година, подчертават депутатите в резолюция по въпроса, която беше приета на пленарното заседание в четвъртък, съобщава пресслужбата на ЕП.

Те изтъкват също така спешната необходимост да се преразгледа многогодишната бюджетна рамка на ЕС (2007-2013 г.) и повтарят своето искане да бъдат по-силно ангажирани в процеса на създаване на Европейската служба за външни дейности.

Имайки предвид важната роля, която младите хора ще трябва да изиграят във възстановяването от икономическата криза, депутатите считат, че те трябва да получат специална подкрепа, особено за улесняване на прехода от образователната система към пазара на труда. Сред мерките, които членовете на ЕП препоръчват, са изучаването на езици и създаването на специална програма за мобилност, наречена "Еразъм Първо работно място".

По време на дебата в пленарната зала на 24 март, комисарят по бюджетните въпроси Януш Левандовски подкрепи предложения приоритет за младежката политика. Европейската комисия ще приеме проектобюджета на 27 април (първата стъпка в бюджетната процедура), като същия ден комисарят ще представи предложението пред парламентарната комисия по бюджети.

За да се подпомогне икономическото възстановяване, депутатите настояват ЕС да осигури повече финансиране за изследвания и иновативни технологии, особено за "зелени" технологии, както и за пилотни проекти за малки и средни предприятия в селските райони.

Бюджетната процедура за 2011 г. е първата, при която Парламентът ще взема съвместно решение със Съвета на министрите относно целия бюджет, включително и земеделието. В това отношение членовете на ЕП подчертават нуждата да се запази конкурентоспособността на селското стопанство и неговата способност за посрещане на новите екологични предизвикателства след срещата в Копенхаген.

Депутатите смятат също така да използват бюджетната процедура като средство за упражняване на тяхното правомощие за парламентарен контрол над Европейската служба за външна дейност (ЕСВД). Докладът подчертава намерението за "по-голяма ангажираност на ЕП в определянето и управлението на външните отношения на ЕС, той ще осъществява в пълна степен задълбочен преглед на бюджета и бюджетния контрол на ЕСВД".

Членовете на ЕП искат Комисията да започне преразглеждането на дългосрочния бюджет на ЕС (за периода 2007-2013 г.) преди началото на лятото. Подобно преразглеждане според тях е "абсолютна необходимост", тъй като настоящата дългосрочна бюджетна рамка не е позволила на ЕС "да реагира по подходящ и задоволителен начин на различните предизвикателства, които възникнаха през последните години".

По отношение на бюджета на самия ЕП, приоритетите за 2011 г. ще бъдат "отличната законодателна работа" и "ефективното функциониране на Договора от Лисабон".

Източник на информация:Портал Европа

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct