Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Европейските депутати обсъждат по-добра защита на потребителите

Европейските депутати обсъждат по-добра защита на потребителите

Създадена на: 15 03 2010

Вътрешният пазар на ЕС ще бъде внимателно разгледан във вторник, когато поредица от доклади ще бъдат обсъдени в Страсбург. Сред обсъжданите въпроси ще бъдат начините за разрешаване на спорове без правни действия и подобряването на познанията на хората за възможностите, които им се предоставят. Дебатът ще се проведе във вторник от 10 ч., българско време и може да го гледате на живо онлайн.

СОЛВИТ е мрежа, създадена през 2002 г., която разрешава проблеми, възникващи за гражданите и бизнеса, които се дължат на неправилно прилагане на законодателството за вътрешния пазар. СОЛВИТ е онлайн мрежа за разрешаване на проблеми, в която държавите членки (както и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн)работят заедно, решавайки проблемите си без съдебни дела.По отношение на жалбите, непризнаването на професионална квалификация,придобита в една държава членка на ЕС, но непризната в друга, е основната.

Необходим е общ уеб-сайт, казва европейски депутат Според доклад на румънският либерал, Cristian Silviu Buşoi капацитетът на СОЛВИТ трябва бъде увеличен. Той заключава също, че много граждани не са наясно със СОЛВИТ и затова се обръщат към Европейския омбудсман с техните проблеми. Той вярва, че държавите членки трябва да повишат осведомеността си за СОЛВИТ. В доклада също така се иска създаването на обща интернет страница на европейските институции, която да подпомага гражданите на ЕС и да ги насочва директно към съответната институция или компетентен орган, който да се справи с жалбата им.

Обхваща безопасността на детските играчки Доклад на шведския социалдемократ, Anna Hedh, призовава към засилването на надзора на пазара, така че продуктите да отговарят на високи стандарти за

безопасност.

Докладът също призовава Комисията да наблюдава и периодично да преразглежда насоките, използвани от Системата за бързо предупреждение за нехранителни потребителски стоки (RAPEX), с цел да се подобри функционирането на системата. Системата за бързо предупреждение за нехранителни потребителски стоки е се използва за неща като играчки или коледни светлини.

Г-жа Hedh подкрепя инициативата на Комисията да засили международното

сътрудничество в областта на безопасността и да се бори за сключването на официални споразумения с право прилагащите органи в трети държави, по-специално Китай, САЩ и Япония.

Годишно събиране на всички заинтересовани страни, за да се обсъдят

възможностите

Докладът за вътрешния пазар на полския европейски депутат Róża Thun's (ЕНП)призовава Комисията да организира всяка година Форум за вътрешния пазар, за да създаде по-ясна ангажираност с прилагането и влизането в сила на законодателството на вътрешния пазар.

Той също цели държавите членки на ЕС да увеличат усилията си в предоставянето на информация за гражданите и различните видове бизнес за техните права във вътрешния пазар и в него се казва, че Комисията трябва прави достъпни информация,консултации и съдействие за решаване на проблеми.

Източник на информация:Европейския парламент

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct