Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

„Еразъм за млади предприемачи“ ще стимулира създаването на малки предприятия

„Еразъм за млади предприемачи“ ще стимулира създаването на малки предприятия

Създадена на: 06 03 2010

Мислите ли да създадете свой собствен бизнес или вече сте успял предприемач? Програмата за обмен „Еразъм за млади предприемачи“ предлага отлична възможност за нови предприемачи да придобият съответните умения за управление на малки или средни предприятия (МСП). Новите предприемачи ще се учат как да управляват МСП и ще се запознаят с бизнес средата в други страни от ЕС, работейки с опитен предприемач. Програмата „Еразъм за млади предприемачи“ беше стартирана от Европейската комисия през февруари 2009 г.

Заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни, отговарящ за предприятията и промишлеността, заяви: „В тези трудни икономически времена ни е необходимо да разгърнем огромния потенциал на стартиращите предприемачи и да ги стимулираме да направят последната крачка и да създадат ново предприятие. Те получават уникалната възможност да учат от опитни колеги, така че бизнес идеите им да могат да станат реалност. За да излезем от сегашната криза, ние се нуждаем от повече малки и средни предприятия. Те създават повечето от новите работни места и са движеща сила в нашата икономика“.

Новите предприемачи могат да изберат да останат между 1 и 6 месеца при опитен предприемач. През този период се очаква да придобият съответните знания за стартирането и управление на малки и средни предприятия в области като финансов и оперативен мениджмънт, разработване на иновационни продукти и услуги, успешни продажбени и маркетингови практики, европейското търговско право и Единния европейски пазар.

Приемащите предприемачи са предприемачи с опит, които притежават или управляват малко или средно предприятие в ЕС. Те също ще извлекат полза от програмата чрез улесняването на достъпа до пазари и чрез намирането на потенциални партньори в други страни от ЕС. Програмата ще улесни създаването на мрежи между предприемачите, уповавайки се на трансграничните знания и опит в рамките на ЕС.

Таяни подчерта, че трябва да се подобри нивото на интернационализация на малките и средните предприятия, тъй като само малък брой МСП изнасят своите стоки и услуги в рамките на ЕС или извън него.

Досега са се състояли повече от 50 обмена, а 100 протичат в момента. Подадени са повече от 1800 заявления, като повече от 45% от общия им брой са от Италия и Испания.

„Еразъм за млади предприемачи“ се финансира от Европейската комисия и се провежда в държавите-членки на ЕС с помощта на повече от 160 посреднически организации, които имат значителен опит по отношение на подкрепата за бизнеса, като търговски камари, организации за подкрепа на бизнеса или центрове за стартиращи фирми.

Допълнителна информация

Интернет страница на програмата - информация за начина на кандидатстване

Примери за обмен в рамките на програмата „Еразъм за млади предприемачи“

Лица за контакт

Fabio Pirotta: +32.29.67 284

Andrea Maresi: +32.29.90 403

Източник на информация: Представителство на Европейската комисия в България

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct