Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Европейската комисия се стреми да намали значително разликата в заплащането на мъжете и жените

Европейската комисия се стреми да намали значително разликата в заплащането на мъжете и жените

Създадена на: 08 03 2010

Европейската комисия смята да използва поредица от мерки, чиято цел е да се намали значително разликата в заплащането на мъжете и жените през следващите пет години. Средната разлика в заплащането на мъжете и жените в ЕС в момента е 18%.

За да намали този процент, Комисията възнамерява да повиши информираността на работодателите за проблема, да насърчи инициативи за постигането на равенство между половете и да подкрепи разработването на средства за измерване на разликата в заплащането на мъжете и жените. От друга страна, не е изключено да бъдат приети и нови законодателни мерки. Комисията възнамерява да проведе консултации с европейските социални партньори и да анализира последиците от няколко възможности: по-строги санкции, гарантиране на прозрачност при заплащането и редовно изготвяне на доклади за разликата в заплащането. Резултатите от огласено днес проучване на Евробарометър показват, че над 80% от европейците подкрепят идеята да се предприемат спешни действия за премахване на разликата в заплащането.

„Искам да изразя дълбоката си загриженост от факта, че през последните 15 години разликата в заплащането на мъжете и жените е намаляла незначително, а в някои държави тази разлика дори се е увеличила“, заяви заместник-председателят на Комисията и комисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг. „В кризисното време, в което живеем, разликата в заплащането на мъжете и жените е цена, която Европа не може да си позволи. Нужно е да използваме всички средства, с които разполагаме, за да премахнем тази разлика. Заедно с държавите-членки ще работим за значително намаляване на разликата в заплащането на мъжете и жените в ЕС до края на мандата на тази Комисия.“

Разликата в заплащането на мъжете и жените, изчислена като средна разлика в брутното почасово възнаграждение на жените и мъжете в икономиката като цяло, в момента е 18% за ЕС, като съществуват значителни различия между отделните държави и сектори. Тя отразява съществуващото неравенство на пазара на труда, което на практика засяга основно жените. За да се намали разликата в заплащането, е необходимо да се предприемат действия на няколко равнища срещу многобройните причини за нейното съществуване.

През втората половина на 2010 г. Комисията ще представи нова стратегия на ЕС за равенство между половете за периода 2010—2015 г. Сред основните приоритети на тази стратегия ще бъде премахването на разликата в заплащането на мъжете и жените. Комисията ще използва всички налични инструменти — както законодателни, така и незаконодателни — за намаляване на тази разлика.

Заедно с европейските социални партньори Комисията ще анализира подробно икономическите и социалните последици от някои възможности, а именно:

- изготвянето на доклади за разликата в заплащането на мъжете и жените и гарантирането на прозрачност при заплащането на равнище предприятие и сред отделните служители или колективно посредством предоставянето на информация и осъществяването на консултации с работниците;

- въвеждането на по-строго задължение за изготвянето на класификации на длъжностите и скали за определяне на заплащането, които са неутрални по отношение на пола;

- подобряване на разпоредбите относно санкциите в случай на нарушаване на правото на равно заплащане, за да се гарантира, че тези санкции са разубеждаващи и пропорционални (например въвеждането на по-строги санкции при повторно нарушение).

Комисията също така:

- ще повиши информираността на работниците, работодателите и обществеността за причините, които водят до разлика в заплащането, и за възможните решения;

- ще насърчава инициативи за постигане на равенство между половете на работното място посредством почетни знакове, харти и награди за равенство. Във Франция, например, през 2004 г. бе създаден Label égalité professionnelle (почетен знак за професионална равнопоставеност). Предприятията могат да го получат за тригодишен период, ако спазват специална процедура и покажат, че са ангажирани с установяването на равенство между половете в редица сфери като работно време, кариерно развитие и вътрешно израстване на жените на важни позиции.

- ще подкрепя разработването на механизми, чрез които да се помогне на работодателите да анализират разликите в заплащането на мъжете и жените в своето предприятие. Например Германия разработи софтуер, който изчислява разликата във възнагражденията. Инструментът може да помогне на работодателите да се запознаят със ситуацията и да предприемат мерки за премахване на разликата в заплащането на мъжете и жените.

- ще подобри предоставянето на статистически данни относно разликата в заплащането, както и качеството на тези данни.

Премахването на различията на пазара на труда, дължащи се на пола, представлява също така основен елемент в Europe2020 — стратегията на ЕС за икономика и заетост за следващото десетилетие (вж. IP/10/225). Според проучване, проведено през 2009 г. под егидата на шведското председателство на ЕС, премахването на различията в трудовата заетост на мъжете и жените в държавите-членки на ЕС би могло да доведе до потенциално увеличаване на БВП с 15 до 45%.

Понастоящем Комисията извършва проучване на инициативи за насърчаване на равенството между половете на работното място. Резултатите от него ще бъдат оповестени на 5 май.

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct