Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Международен ден на жените — 8 март 2010 г.

Международен ден на жените — 8 март 2010 г.

Създадена на: 08 03 2010

Петнадесет години след новаторската Четвърта световна конференция за жените, която се проведе през 1995 г. в Пекин, международната общност разполага с ясни правни норми за забраната на дискриминацията и за активното насърчаване на равноправието между половете и еманципирането на жените. Тези норми са приети във всички държави по света като част от правото в областта на правата на човека. Международната общност разполага и с органи, които могат ефективно да следят прилагането на правата на жените. Такива органи са Комитетът на ООН за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените („Комитет КПДОЖ“) и наскоро създаденият специален представител на генералния секретар на ООН по въпросите на насилието срещу жените в ситуации на конфликт.

При все това привеждането в действие е бавно в много държави по света. Ново проучване в 10 държави относно здравето на жените и домашното насилие, проведено от Световната здравна организация, сочи, че между 15 % и 71 % от жените съобщават за физическо или сексуално насилие от страна на съпруг или партньор. Между 4 % и 12 % от жените съобщават за упражнено върху тях физическо малтретиране по време на бременност. Всяка година около 5 000 жени по целия свят биват убивани от членове на семейството в името на честта. При тези условия механизмите за защита на правата на жените продължават да не се използват в пълна степен, като повечето жени, например, не са запознати с възможността всяка жертва да внесе оплакване до ООН. Това са ключови предизвикателства пред политиката на ЕС за правата на човека в трети държави. В Брюксел ЕС изпълнява полагащите му се задължения, като се придържа към най-високите стандарти. Утре Съветът на ЕС приема заключения относно премахването на насилието срещу жените в Европейския съюз. ЕС трябва да бъде водещ пример и с вътрешните си политики.

В навечерието на Международния ден на жените Катрин Аштън, Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност/Заместник-председател на Европейската комисия, заяви:

„Международният ден на жените е прекрасна възможност всеки от нас да се замисли за отговорността, която носим, за премахване на неравноправието между половете. Това важи в пълна сила и в международните отношения, където всеки трябва да изиграе своята роля за постигането на тази обща цел. Трайният мир и сигурност не могат да бъдат постигнати без пълното участие на жените.

За съжаление съществуващи все още конституции и закони, които недвусмислено дискриминират жените, продължават да спъват развитието на държави по целия свят. Насилието срещу жените има преки отрицателни последици върху достъпа на жените до образование и работа и върху участието им в обществения живот. Изолирането на жените в перифериите на обществото е не само във вреда на самите тях — то отслабва общия капацитет на местните общности. Остава много работа по тези проблеми навсякъде по света.“

„Това е глобално предизвикателство от най-висок порядък — да се постигнат равноправие между половете и еманципиране на жените в Европа и извън нейните граници. Ето защо ЕС ще продължи да поставя инициативната работа в тази сфера в центъра на нашите вътрешни и външни политики. Ръководителите на делегациите на ЕС по света току-що получиха ясни указания във връзка с това“, добави тя.

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct