Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Европейският парламент ще гласува състава на новата Европейска комисия днес в Страсбург

Европейският парламент ще гласува състава на новата Европейска комисия днес в Страсбург

Създадена на: 09 02 2010

Европейската комисия има петгодишен мандат и е съставена от 27 представители на държавите-членки. ЕК изготвя предложения за нови европейски закони, които представя на Европейския парламент и на Съвета.

Тя следи ежедневната работа по прилагане на политиките на Европейския съюз и по оползотворяване на средствата на ЕС. Комисията следи и за спазването на европейските договори и закони. Тя може да предприема действия срещу закононарушителите, изправяйки ги пред Европейски съд, ако е необходимо.

За да бъде одобрена новата комисия са необходими гласовете на над половината присъстващи в залата, от общо 736 европейски представители. Гласуването, насрочено за 14.30 българско време, ще бъде анонимно.

Встъпването в длъжност на новите комисари се отлага два пъти; те трябваше да заемат постовете си през ноември, но този план се промени заради забавянето на Договора от Лисабон. Неуспехът на българския кандидат-комисар Румяна Желева на изслушването й в Европейския парламент, и смяната на номинацията в София отложи още веднъж дебюта на следващата Еврокомисия. Ако евродепутатите не поднесат на Барозу неочаквана изненада днес, настоящата комисия ще приключи мандата си утре. Тя беше одобрена през ноември 2004г. с 449 гласа за, 149 - против и 82 въздържали се.

Според новия европейски договор председателят на Комисията се избира от Парламента. Кандидатът ще бъде предложен на членовете на Парламента от Европейския Съвет, с номинация по Гласуването с квалифицирано мнозинство, като се взимат пред вид резултатите от парламентарните избори. Също така, Парламентът ще назначава цялата Комисия, включително Върховния представител за външната политика, който ще бъде също така и зам.-председател на Комисията.

Размерът на Европейската комисия ще бъде намален след 2014 г., и ще отговаря на две трети от броя на страните - членки, освен ако Европейският Съвет не реши нещо друго (единодушно). За да се осигури равенство между страните, ротационна система ще обезпечи представителството на всяка страна в две от три колегии на Комисията.

 Португалия

Жозе Барозу

Председател на ЕК

Предишни функции: Председател на ЕК; Португалски премиер

Председател на ЕК за втори мандат. Роден на 23 март 1956 г. в Лисабон. Завършил е право в Лисабонския университет, европеистика в Женевския университет и е магистър по политология – и трите с отличие. От 1980 г. е член на Португалската социалдемократическа партия (PSD), като става неин председател през 1999 г. и е преизбиран три пъти за лидер. Зам.-председател на ЕНП от 1999 до 2002 г. и зам.-председател на Интернационала на демократите центристи от 2001 до 2005 г. В изпълнителната власт е бил два пъти държавен секретар – съответно на вътрешните и на външните работи, и министър-председател на Португалия. От 1985 г. е избиран шест пъти поред за депутат в португалския парламент – бил е и председател на Комисията за външни отношения. Автор на редица публикации в сферата на политическите науки, международните отношения и ЕС. Носител на над 20 отличия. Женен, с три деца.

 Австрия

Йоханес Хан ще ръководи ресора регионална политика.

Предишни функции: Министър за науката и изследванията

Роден на 2 декември 1957 г. По образование е доктор по философия. Започва политическата си кариера в младежката организация на австрийската Консервативна партия. От 2007 г.е министър на науката и научноизследователската дейност.

 Белгия

Бившият белгийски външен министър Карел де Гухт поема поста на комисар по търговията от Катрин Аштън, която бе избрана за върховен представител за външните отношения на ЕС.

Предишни функции: Еврокомисар по развитието и хуманитарната помощ, заменил Луи Мишел; външен министър

Роден на 27 януари 1954 г. Завършил право през 1976 г. Работил е като адвокат и лектор по европейско право. Между 2004 и 2009 г. е министър на външните работи, а преди това – депутат. Член е на Европейския парламент между 1980 и 1994 г.

 България

Кристалина Георгиева ще бъде еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

Предишни функции: Вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка.

Кристалина Георгиева е вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка. Работи в Световната банка от 1993 г. като икономист по околната среда за Европа и Централна Азия, шест години по-късно става директор на звеното по околна среда, а впоследствие поема и управлението на екологичното и обществено развитие в Източна Азия и Тихоокеанския регион.

След като става ръководител на Световната банка за Русия, Кристалина Георгиева се издига и до директор за стратегията и дейността на звеното за устойчиво развитие на институцията (World Bank Sustainable Development Network). Тя е най-високопоставеният източноевропеец в Световната банка.

В началото на юли се говореше, че Кристалина Георгиева е поканена за поста първи вицепремиер в правителството на ГЕРБ, с най-вероятните ресори енергетика и екология.

Наградена е с орден за работата си като ръководител на мисията на Световната банка в Москва. Лично руският министър на финансите Алексей Кудрин през октомври 2007 г. й връчва отличието "Дружба на народите".

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Завършила е УНСС, притежава докторат по икономика, специализира в САЩ и Великобритания. Чела е лекции във водещи университети в целия свят. Ползва английски, френски, руски и сръбски език.

 Кипър

Андрула Василиу поема ресора образование, култура, езиково многообразие, младеж

Предишни функции: Еврокомисар по здравеопазването, заменила Маркос Киприану

Завършила право и международни отношения. През 1991 г. е избрана за президент на Световната федерация на асоциациите за ООН. В края на втория си мандат единодушно е избрана за почетен президент на Федерацията. Политическата й кариера започва през 1996 г., когато е избрана за член на Камарата на представителите в Кипър, представител на „Движението на обединените демократи”. През 2001 г. е преизбрана за още 5 години. Участва в процеса на адаптиране на кипърското законодателство към Общностното право. Между 2001 и 2006 г. е вицепрезидент на реформистката партията на Европейските либерал-демократи. Владее, освен родния си гръцки, английски и френски език.

 Чешка република

Щефан Фюле е комисар по разширяване и добросъседство.

Предишни функции: Дипломат от кариерата

Роден на 24 май 1962 г. Завършва философия в Прага през 1981 г., а пет години по-късно и международни отношения в Москва. От 1982 до 1989 г. е член на комунистическата партия на Чехословакия. Работил е като първи секретар в постоянното представителство на Чехия и Словакия към ООН в Ню Йорк. Между 1996 и 1998 г. е директор на департамента па отбрана във външното министерство. Посланик в Литва (1998-2001 г.) и във Великобритания (2003-2005 г.). През 2009 г. става министър по европейските въпроси.

 Дания

Датският министър на околната среда Кони Хедегаард поема новия ресор по въпросите на климата.

Предишни функции: Министър на околната среда

Родена на 15 септември 1960 г. Има магистърска степен по литература и история. Между 2004 и 2007 г. е министър на сътрудничество между скандинавските държави, преди това – на околната среда. В периода 1984-1990 г. е член на датския парламент. Работила е и като журналист.

 Естония

Сийм Калас отново ще бъде зам.-председател на ЕК и поема ресора транспорт от италианеца Антонио Таяни.

Предишни функции: зам.-председател на ЕК и комисар по административни въпроси, одит и борба с измамите

Роден в Талин на 2 октомври 1948 г. От 2004 г. е зам.-председател на ЕК. Преди да се присъедини към екипа на Барозу, Сийм Калас е евродепутат и член на Комисията по външни работи на ЕП (2003-2004 г.). Министър-председател на Естония (2002-2003 г.), а преди това министър на финансите (1999-2002 г.) и на външните работи (1995-1996). Калас е бил президент на Естонската централна банка (1991-1995 г.).

 Финландия

Оли Рен получи ресор икономически и валутни въпроси.

Предишни функции: Еврокомисар по разширяването.

Роден на 31 март 1962 г. в Микели, Финландия. Има магистърска степен по политология в Хелзинкския университет и докторска степен в Оксфордския университет. През 1987 г. става ръководител на младежкото крило на финландската Партия на центъра. През 1988 г. е избран за зам.-председател на Партията на центъра и градски съветник в Хелзинки. Бил е депутат от 1991 до 1995 г. и председател на финландската делегация в Съвета на Европа. От 1995 до 1996 г. е евродепутат, закратко и лидер на Групата на АЛДЕ. От 1996 до 1998 г. е вицепрезидент на Европейското движение на Финландия. През 1998 г. оглавява офиса на финландския еврокомисар Ерки Лийканен в Комисията Проди. През 2002 г. работи в Хелзинкския университет, а през 2003 г. става съветник по икономическите въпроси на финландския премиер. През 2004 г. става еврокомисар по индустриалното и информационното общество, а след това поема ресора разширяване. Женен, с една дъщеря.

 Франция

Мишел Барние поема поста на еврокомисар по вътрешен пазар, в който ще бъдат включени и финансовите услуги.

Предишни функции: Министър на земеделието, Еврокомисар по регионално развитие

Роден на 9 януари 1951 г. в Ла Тронш. Беше еврокомисар в първата Комисия Барозу, като се върна във Франция, за да стане министър на земеделието и рибарството между 2007 и 2009 г. Бил е външен министър (2004-2005 г.) и министър по европейските въпроси на Франция (1995-1997 г.). Барние е бил и министър на околната среда в периода 1993 – 1995 г. През 2009 г. става евродепутат.

 Германия

Гюнтер Йотингер поема ресора енергетика.

Предишни функции: Министър-председател на провинция Баден-Вюртемберг

Роден на 15 октомври 1953 г. в Щутгарт. Завършил е право и икономика. Между 1984 и 2005 г. работи като адвокат. През 1983 г. става председател на ХДС в Германия, а година по-късно е избран за член на парламента в Баден-Вюртемберг. От 2007 г. е председател на комисиите, отговарящи за медиите, модернизирането на финансовите взаимоотношения на щатско и федерално ниво поема патронажа на проекта „Ние помагаме на Африка”.

 Гърция

Мария Даманаки е новият комисар по морско дело и рибарство.

Предишни функции: Депутат от ПАСОК, председател на Коалицията на левицата

Родена през 1952 г. По образование е инженер-химик. Започва политическата си кариера като студент и се присъединява към младежката организация на Комунистическа партия на Гърция. В периода 1977 – 1993 г. е член на парламента в Гърция от парламентарната група на Комунистическата партия. През 1989 г. става първата жена-председател на радикалната лява партия Synaspismos в Гърция. Остава на този пост до 1993 г. Била е и координатор по въпросите на образованието и културата за ПАСОК. Автор на две книги.

 Унгария

Ласло Андор е новият комисар по заетостта и социалните въпроси и включването.

Предишни функции: Член на Борда на директорите на ЕБВР

Завършил е икономика, учил е в САЩ и Великобритания. Между 2003 и 2005 г. е политически съветник на унгарския министър-председател Ференц Дюрчани. Член на Борда на директорите на ЕБВР и издател на списанието "Есмелет". Писател – автор на публикации и на книга за присъединяването на Унгария към ЕС (2000 г.). Член на Социалистическата партия MSZP.

 Ирландия

Мери Гейгън Куин е новият комисар по научни изследвания и иновации.

Предишни функции: Член на Европейската сметна палата

Родена на 5 септември 1950 г. По образование е учител. Следва стъпките на баща си в политиката. Куин става първата жена-министър в правителството на Ирландия. През 1977 г. е парламентарен секретар на министъра на индустрията и търговията. В периода 1991-1994 г. е министър на туризма, транспорта и комуникациите и министър на правосъдието. През 1999 г. става член на Европейската сметната палата. Омъжена, с две деца.

 Италия

Антонио Таяни ще бъде зам.-председател на ЕК и поема ресора на Гюнтер Ферхойген - по въпросите на индустрия и предприемачество.

Предишни функции: зам.-председател на ЕК и комисар по транспорта

Роден на 4 август 1953 г. в Рим. Завършил е право в университета „Сапиенца” в Рим. Бил е офицер в италианските военновъздушни сили; работил е също като журналист. По време на първото правителство на Силвио Берлускони е негов говорител. Избиран е за евродепутат през 1994 г., 1999 г. и 2004 г. Между 1999 и 2008 г. е председател на делегацията на партията „Форца Италия” в ЕП. От 2009 г. е зам.-председател на ЕК и комисар с ресор транспорт. Чужди езици: френски и английски. Женен, с две деца.

 Латвия

Андрис Пиебалгс, който досега бе еврокомисар по енергениката, поема от новия мандат ресора развитие.

Предишни функции: Еврокомисар по енергетиката

Роден на 17 септември 1957 г. във Валмиера, Латвия. Завършил е физика. От 2004 г. до сега е член на ЕК, като преди това e началник на кабинета на комисар Калниете, отговаряща за земеделието и риболова. От 2003 до 2004 г. е зам.-държавен секретар в Министерство на външните работи на Латвия и отговаря за отношенията Латвия-ЕС. Между 1995 и 2003 г. е извънреден и пълномощен посланик на Латвия в съседна Естония, а между 1994 и 1995 г. е министър на финансите. В периода 1993 – 1994 е член на парламента в Латвия. От 1990 до 1993 г. е министър на образованието. Владее английски, немски, френски, руски и естонски език. Женен, с три деца.

 Литва

Алгирдас Шемета ще се занимава с данъчната политика, и митнически съюз, одит, борба с измамите.

Предишни функции: Еврокомисар по финансово планиране и бюджет, финансов министър

Роден на 23 април 1962 във Вилнюс. През 1985 г. завършва факултета по Икономика, кибернетика и финанси на Вилнюския университет. Придобива научна степен „ Икономист-математик”. От юли 2009 г. е член на ЕК, отговарящ за финансовото планиране и бюджета. Между 2008 и 2009 г. и между 1997 и 1999 г. е министър на финансите на Литва. В периода 1999-2001 е държавен секретар в правителството на страната. От 1992 до 1997 г. е председател на Комисията по сигурността в министерството на финансите на Литва. Владее английски и руски език.

 Люксембург

Вивиан Рединг е новият втори зам. - председател на ЕК с ресор правосъдие и гражданство, защита на основните права.

Предишни функции: Еврокомисар по информационното общество и медиите, а преди това - по образование и култура

Родена на 27 април 1951 г. в Еш-сюр-Алзет. По образование е доктор по хуманитарни науки. Работила е като журналист. Между 1986 и 1998 г. е председател на Съюза на журналистите в Люксембург. През 1979 г. започва политическата си кариера като депутат в парламента. През 1989 г. става член на ЕП, а през 1999 г. става еврокомисар, отговарящ за образованието, културата, младежта, медиите и спорта. През 2004 г. поема ресора информационно общество и медии в ЕК.

 Малта

Джон Дали ще ръководи здравеопазването и защитата на потребителите.

Предишни функции: Mинистър на финансите, на външните работи, на социалната политика

Роден през 1948 г. Политическата му кариера започва през 1971 г. ,когато се присъединява към младежкото движение „ Партия на националистите”. През 1987 г. е парламентарен секретар, отговорен за индустрията, а през 1990 става министър на икономическите отношения. През 1992 г. е министър на финансите. От април 2003 г. е министър на финансите и икономическите отношения. Бил е и министър на външните работи и на социалната политика в различни правителства в Малта. Женен, с две дъщери.

 Нидерландия

Нели Крус ще бъде също зам. - председател на ЕК и влиза в новата комисия с ресор дигитална икономика.

Предишни функции: Eврокомисар по конкуренцията

Родена на 19 юли 1941 г. в Ротердам. По образование е магистър по икономически науки. В първата Комисия "Барозу" Нели Кроес е еврокомисар по конкуренцията. Между 1989 и 1991 г. е съветник на комисаря, отговарящ за транспорта. Преди това (1977-1981 г.) е зам.-министър на транспорта в холандското правителство. Член е на парламента от 1971 до 1977 г.

 Полша

Януш Левандовски поема бюджета и финансовото програмиране на ЕС.

Предишни функции: Два мандата евродепутат, председател на Комисията по бюджет и финанси в ЕП; министър; икономист

Бил е икономически съветник на движението "Солидарност" през 80-те години. На два пъти е бил министър на приватизацията – в периода 1990-1991 и отново през 1992-1993. Депутат в полския парламент (1991-1993 г., 1997-2004 г., председател на Комисията по промяна на собствеността (1991-1992 г.). В периода 2001-2004 г. е зам.-председател на Полската парламентарна комисия за Европа. Два мандата евродепутат, включително председател на бюджетната комисия в ЕП. Бил е и наблюдател в ЕП (2003-2004 г.). Един от основателите на Варшавската фондова борса. От 1993 г. е председател на Програмния борд на Института за изследвания на пазарната икономика. Доктор на икономическите науки и лектор в университета в Гданск (1974-1983 г.).

 Румъния

Дачиан Чолош поема земеделието и развитието на селските райони в новата комисия.

Предишни функции: Министър на земеделието

Роден на 27 юли 1969 г. Започва кариерата си в Регионалната федерация на еко-фермерите във Франция. От 2005 до 2007 г. е съветник на министъра на земеделието и след това става румънски представител в специалния комитет по селско стопанство. Чолош бе министър на земеделието и развитието на селските райони в правителството на Калин Попеску Таричану в периода 2007 – 2008 г. Владее английски и френски език.

 Словакия

Марош Шефчович поема междуинституционалните връзки и административните въпроси. Той също ще е зам.- председател на ЕК.

Предишни функции: Еврокомисар по образованието

Роден на 24 юли 1966 г. в Словакия. Завършил е икономика в университета в Братислава и Московския университет по международни отношения. През 1990 г. става съветник на първия зам.-министър на външните работи. След това продължава кариерата си във ведомството като зам.-директор и директор на отдел във Външното министерство. През 1999 г. става посланик в Израел, през 2004 г. – в Постоянното представителство на Словакия в ЕС, а през 2009 г. става еврокомисар по образование, култура и младеж. Владее английски, френски, руски и немски език. Женен, с три деца.

 Словения

Янез Поточник отговаря за околната среда на мястото на гръка Димас.

Предишни функции: Еврокомисар за науката и изследванията; Министър по европейските въпроси

Роден през 1958 г. Завършва икономика в университета в Любляна. През 1998 г. словенското правителство определя д-р Поточник за член на преговарящия екип за присъединяването на Словения към ЕС. От юни до декември 2000 г. е директор на правителствения офис по европейски въпроси. Член на ЕК от 1 май 2004 г.,отговарящ за ресор наука и изследвания.

 Испания

Хоакин Алумния ще отговаря за конкуренция

Предишни функции: Еврокомисар за икономическите и валутните въпроси

Роден на 17 юни 1984 г. в Билбао. Завършил е право и икономика. Става еврокомисар с ресор икономика и парична политика през 2004 г. Между 1994 и 1997 г. е говорител на парламентарната група на Социалистическата партия. Бил е министър на публичната администрация (1986-1991 г.) и на заетостта и социалната политика (1982-1986 г.). Бил е и член на испанския парламент. Женен, с две деца.

 Швеция

Шведският външен министър Сесилия Малстрьом ще управлява ресора вътрешни работи.

Предишни функции: Външен министър

Родена през 1968 г. Завършила е литература в Сорбоната, освен това има докторска степен по политически науки. Сесилия Малмстрьом стана министър по европейските въпроси след победата на дясноцентристката коалиция в Швеция през 2006 г. Тя е член на Либералната партия, съюзник на консервативната партия на Рейнфелд в правителството. От 1999 до 2006 г. е евродепутат и членува в комисиите по конституционни въпроси и по външни отношения.

 Великобритания

Катрин Аштън ще е първи зам.-председател на ЕК и върховен представител за външните отношения на ЕС

Предишни функции: Еврокомисар по търговията

Родена в Ъпхоланд, Ланкшир. През 1999 г. става благородник – баронеса Ъпхоландска. През 2005 г. е избрана за „Министър на годината”. През октомври 2008 г. поема поста на комисар по търговията, продължавайки дейността на своя предшественик лорд Питър Манделсън. Аштън бе избрана за пръв титуляр на новия пост Върховен представител на Политиката за сигурност и външни работи, който се въвежда с Лисабонския договор. Тя участва в много търговски инициативи на ЕС, включително в Споразумението за свободна търговия между ЕС и Южна Корея и Споразумението за икономическо партньорство със страните от Африка, Карибския и Тихоокеанския басейн.

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct