Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Избран е нов знак за всички биологични продукти от ЕС

Избран е нов знак за всички биологични продукти от ЕС

Създадена на: 08 02 2010

Днес Европейската комисия официално обяви победителя в конкурса за лого на ЕС за биологичните продукти. През последните два месеца около 130 000 души гласуваха по интернет, за да изберат новия символ за биологичните продукти измежду тримата финалисти.

Спечелилият проект е дело на Душан Миленкович, студент от Германия, който получи 63 % от всички гласове за своя знак „Европейско листо“.

От 1 юли 2010 г. „биологичният знак“ на ЕС ще бъде задължителен за всички предварително пакетирани биологични продукти, произведени в която и да е държава-членка на ЕС и отговарящи на съответните стандарти. Използването му за вносните продукти няма да бъде задължително. Ще бъде позволено да се поставят и други частни, регионални или национални знаци заедно със знака на ЕС. Регламентът за биологичното земеделие ще бъде изменен през следващите седмици, за да бъде включен новият знак в едно от приложенията.

„Много се радвам, че вече имаме един „свеж“ знак на ЕС за биологичните храни“, заяви Мариан Фишер Боул, комисар по земеделието и развитието на селските райони, която първа предложи да се организира конкурс за избора на знак. „Благодарение на този конкурс се повиши популярността на биологичните храни и сега ние имаме един знак, който ще бъде познат на всички. Символът е красив и елегантен и аз с нетърпение очаквам времето след месец юли тази година, когато ще можем да си купуваме продукти с този знак.“

Знакът бе избран в резултат на общоевропейски конкурс, в който участие можеха да вземат студенти, изучаващи изкуство и дизайн. Представените близо 3 500 проекта бяха разгледани от международно признато жури. Трите най-добри проекта бяха изложени на посветения на конкурса сайт www.ec.europa.eu/organic-logo и бяха подложени на гласуване по интернет, което завърши на 31 януари 2010 г.

Знакът „Европейско листо“ изобразява звездите, символизиращи ЕС, във формата на листо на зелен фон. Това е пряко въздействащ символ, съдържащ две ясни послания: Природата и Европа.

Победителят и избраните на второ и трето място участници ще бъдат наградени от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия на официална церемония, която ще бъде проведена в Брюксел през юли 2010 г. Тримата победители ще получат награди съответно от 6 000, 3 500 и 2 500 евро.

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct