Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Според проучване на Комисията е необходим специален орган на ЕС, за да се гарантира прилагането на европейското законодателство в областта на отпадъците

Според проучване на Комисията е необходим специален орган на ЕС, за да се гарантира прилагането на европейското законодателство в областта на отпадъците

Създадена на: 02 02 2010

В публикувано проучване на Европейската комисия се препоръчва създаването на специален европейски орган, който да следи за прилагането и спазването на законодателство на ЕС в областта на отпадъците.

Проучването е част от редица мерки, взети от Комисията, за да се подобри управлението на отпадъците и да се гарантира, че то отговаря на стандартите, определени от законодателството на ЕС за защита на гражданите и околната среда. Продължава незаконното депониране на отпадъци в значителен мащаб, много от депата за отпадъци не съответстват на нормите и в някои държави-членки все още няма основна инфраструктура за третиране на отпадъците. Повод за безпокойство представляват и незаконните превози на отпадъци. От публикуван доклад става ясно, че почти една пета от превозите на отпадъци, проверени наскоро в рамките на действия по правоприлагане в държавите-членки, са били незаконни.

Комисарят по околната среда Ставрос Димас заяви: „Спазването на законодателството на ЕС е от съществено значение, ако искаме да постигнем първостепенната цел, а именно защита на здравето на европейските граждани и на околната среда. Трябва да разгледаме всички варианти за действие, включително създаването на агенция или орган на ЕС, която или който да се погрижи за това от законодателството на ЕС да се извлече максимална полза за гражданите, околната среда и икономиката на ЕС.“

Проучването препоръчва специална агенция за прилагане на законодателството в областта на отпадъците

Надзорът на безопасното и екологосъобразно управление на отпадъците е едно от най-сериозните предизвикателства, пред които ЕС е изправен понастоящем. Всяка година в ЕС се генерират приблизително 2,6 милиарда тона отпадъци, от които около 90 милиона са класифицирани като опасни.

Публикуваното проучване препоръчва създаването на специална агенция на равнището на ЕС, която да работи по основните проблеми, свързани с незадоволителното прилагане и спазване на европейското законодателство в областта на отпадъците. За последните години проблемите дори са се изострили вследствие на увеличаването на количеството отпадъци, генерирани и превозвани в разширения ЕС. През 2008 г. Европейският парламент прие резолюция, с която настойчиво приканва Комисията да докладва доколко осъществимо е създаването на „орган на Общността за екологични инспекции“.

Агенцията би изпълнявала редица задачи, като например извършването на прегледи на системите за прилагане в отделните държави-членки, съгласувани проверки и инспекции. Към това би се добавило създаването на специален европейски орган, отговарящ за извършването на преки инспекции и проверки на съоръжения и обекти в случаи на тежко нарушение. Европейска мрежа на държави-членки би подкрепила агенцията при осъществяването на определени дейности.

Препоръките се базират на отговорите, дадени от длъжностни лица от държавите-членки и заинтересовани страни в рамките на анкети, интервюта и неформални работни срещи.

Очаква се годишните разходи за изпълнение на препоръките да възлизат на малко над 16 милиона евро. Наред с другите ползи, свързани с управлението на отпадъците, цялостното прилагане на законодателство на ЕС в областта на отпадъците би намалило годишно емисиите на парникови газове (включително метан от депата) с количество, равняващо се на почти 200 млн. тона CO2. Предвид настоящата цена от около 13 евро за един тон CO2 това би довело до спестявания в размер на 2,5 млрд. евро годишно. Други съществени икономически ползи от по-строгото прилагане са например равнопоставените условия на конкуренция за европейските предприятия, подобрените възможности за инвестиции и по-добрият достъп до ценни вторични суровини.

През тази година ще се направи задълбочен анализ на разходите и ползите. По-нататъшни стъпки може да се предложат през 2011 година.

Пропуски в прилагането на законодателство на ЕС в областта на отпадъците

Сегашните пропуски при прилагането и спазването са довели до незаконно депониране на отпадъци в голям мащаб и до несъответствие със стандартите на ЕС на голям брой депа и други съоръжения и обекти. В някои от държавите-членки инфраструктурата за третиране на отпадъците е недостатъчна или изобщо няма такава (вж. IP/09/1795).

Освен това расте тревогата във връзка с големия брой случаи на незаконни превози на отпадъци. Като една от причините за тях бе установена липсата на инспекции и проверки на място. В отговор на това Комисията, в сътрудничество с IMPEL , мрежата на ЕС на служители от администрациите по околната среда в държавите-членки, подкрепи серия от съгласувани инспекции, проверки на място и контрол на превози на отпадъци в държавите-членки. Днес ще бъде публикуван доклад за това съвместно действие по правоприлагане.

Извършени са над 10 000 инспекции на превози и няколко стотици инспекции на предприятия. В съвместните действия по правоприлагане участваха общо 22 държави-членки и редица съседни държави. Приблизително в 19 % от проверените случаи на превоз на отпадъци инспекторите установиха, че са незаконни. В повечето случаи ставаше въпрос за незаконен износ от ЕС за държави в Африка и Азия в нарушение на забраната за износ на вредни вещества или на изискванията относно информацията за „зелени“, неопасни отпадъци.

ІMPEL продължава да провежда съвместни инспекции на превози на отпадъци и възнамерява да ги разшири, така че да обхванат всички държави-членки. За решаване на проблема Комисията предложи и по-строго законодателство. Предложеното преразглеждане на Директивата за отпадъците от електрическо и електронно оборудване включва допълнителни правила за предотвратяване на незаконни превози на отпадъци от електрическо и електронно оборудване, особено когато те невярно се декларират като продукти втора употреба. Освен това Комисията оценява възможностите за по-строги изисквания към инспекциите в рамките на разпоредбите на ЕС за превозите на отпадъци.

За повече информация: http://ec.europa.eu/environment/waste/index.htm

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct