Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Развитие на селските райони: общо 5 милиарда EUR за инвестиране в програми за развитие на селските райони след последното гласуване на промените в пакета от мерки, свързани с прегледа на състоянието и плана за икономическо възстановяване

Развитие на селските райони: общо 5 милиарда EUR за инвестиране в програми за развитие на селските райони след последното гласуване на промените в пакета от мерки, свързани с прегледа на състоянието и плана за икономическо възстановяване

Създадена на: 01 02 2010

Комитетът за развитие на селските райони (КРСР) гласува по последните предложения, представени от държави-членки/региони, за използването на финансиране в рамките на плана на ЕС за възстановяване и на прегледа на състоянието на общата селскостопанска политика (ОСП), както и на други прехвърляния в рамките на ОСП, за да се решават проблеми, включително по икономическата криза и кризата в сектора на млечните продукти, както и във връзка с изменението на климата.

През периода октомври 2009 г. — януари 2010 г. бяха изменени всички програми за развитие на селските райони и сега вече могат да бъдат инвестирани още около 5 милиарда EUR в селското стопанство, околната среда и широколентовата инфраструктура в селските райони.

През януари 2010 г. КРСР гласува последните 7 от тези изменения.По-голямата част от тези средства ще бъде съсредоточена в областите на биологичното разнообразие (31,2 % от всички средства или 1,5 милиарда EUR) и управлението на водите (26,9 % или 1,3 милиарда EUR). За преструктуриране на сектора на млечните продукти са определени 14,5 % от общия допълнителен бюджет (т.е. 0,7 милиарда EUR), на мерките във връзка с изменението на климата се падат 14,2 % или 0,7 милиарда EUR, а на увеличеното производство на енергия от възобновяеми източници — 5,6 % (0,3 милиарда EUR). Развитието на широколентовата инфраструктура остава важен политически въпрос за селските райони. Поради това държавите-членки решиха да инвестират в широколентовата инфраструктура 35 % от средствата по плана на ЕС за възстановяване, което се равнява на 360,4 милиона EUR от наличната обща сума от 1 милиард EUR.

„Сегашната икономическа и екологична ситуация изисква действия — както в селските райони, така и в същата степен в градовете ни“, заяви Мариан Фишер Боул, европейски комисар по земеделие и развитие на селските райони. „Досега сме предприели решителни действия на европейско равнище по много начини. Както по прегледа на състоянието на ОСП, така и по Европейския план за икономическо възстановяване (ЕПИВ) са осигурени нови средства, които да спомогнат за разрешаването на належащи проблеми като преструктурирането на сектора на млечните продукти и борбата с изменението на климата. От държавите-членки и регионите зависи те да използват тези средства разумно.“

Допълнителният бюджет

През 2009 г., след прегледа на състоянието на общата селскостопанска политика (ОСП) и някои прехвърляния в рамките на ОСП, на държавите-членки бе предоставен допълнителен бюджет от 3,9 милиарда EUR, който да изразходват за решаване на проблеми, свързани с развитието на селските райони .

Този бюджет бе допълнен с още 1 милиард EUR, постъпили от плана на ЕС за възстановяване, с което като приоритетна област бе добавено и изграждането и модернизирането на широколентова инфраструктура в селските райони.

Проследяване на ефекта от изразходваните средства

Държавите-членки/регионите ще докладват ежегодно за всички разходи по програмите за развитие на селските райони, както и за ефекта от тях. От 2010 г. нататък това ще се отнася и за допълнителните средства, инвестирани в съществуващи ПРСР като следствие от прегледа на състоянието на ОСП и ЕПИВ.

Одобрение на измененията в ПРСР на други държави-членки/региони

Предоставената от държавите-членки информация относно програмите за развитие на селските райони се намира на:

http://ec.europa.eu/agriculture/rurdev/countries/index_en.htm

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct