Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Опазване на биологичното разнообразие на ЕС -какви са следващите стъпки?

Опазване на биологичното разнообразие на ЕС -какви са следващите стъпки?

Създадена на: 19 01 2010

Днес Европейската комисия отбеляза откриването на „Международната година на биологичното разнообразие” с доклад относно бъдещите възможности за развитие на политиката в тази област. Независимо от положените усилия досега, биологични видове продължават да изчезват с тревожни темпове, което налага приемането на нов подход, за да се прекратят тези загуби. Съобщението излага нова визия и представя четири възможни цели за реализирането й - повече или по-малко амбициозни. Целта е да се започне и подпомогне дебат между държавите-членки с оглед до края на годината да се разработи рамка на равнище ЕС за развитието на политиката в областта на биоразнообразието след 2010 г. Необходимо е ЕС да определи нови цели, тъй като настоящите, както и поставените в международен план, няма да бъдат актуални след 2010 г.

Комисарят по околната среда Ставрос Димас заяви: „Ще увеличим усилията си за въвеждането на нова политика и стратегия за периода след 2010 г. Предвид растящите загуби на биологични видове, ние се нуждаем от нова визия и нови цели в областта на биоразнообразието, които в същото време да отразяват значението, което отдаваме на този проблем. Не можем да си позволим да обръщаме гръб на борбата срещу загубата на биологично разнообразие, и е крайно необходимо да си поставим амбициозни цели, които да засилят политиката ни в тази област в предстоящия период.

Какви са предлаганите мерки?

В приетото днес съобщение се предлага следната дългосрочна визия (до 2050 г.) за биологично разнообразие, както и четири средносрочни възможни цели за реализирането й (до 2020 г.), като биоразнообразието и услугите на екосистемите, които получаваме безплатно от природата, се съхраняват, оценяват и, доколкото е възможно, възстановяват до присъщата им стойност, като им се дава възможност да подпомагат икономическия просперитет и благосъстоянието и се предотвратят всякакви изменения с катастрофални последици за биоразнообразието.

Предложени са четири средносрочни възможни цели (до 2020 г.) с различна степен на защита за реализирането на визията.

Вариант 1: Значително намаляване до 2020 г. на темповете на загуба на биоразнообразие и услугите, предоставяни от екосистемите в ЕС.

Вариант 2: Прекратяване до 2020 г. на загубата на биоразнообразие и услугите, предоставяни от екосистемите в ЕС.

Вариант 3: Прекратяване до 2020 г. на загубата на биоразнообразие и услугите, предоставяни от екосистемите в ЕС, и, доколкото е възможно, възстановяването им.

Вариант 4: Прекратяване до 2020 г. на загубата на биоразнообразие и услугите, предоставяни от екосистемите в ЕС, възстановяването им, доколкото е възможно, и увеличаване на приноса на ЕС за предотвратяване на глобални загуби на биоразнообразие.

Визията и посочените цели ще позволят на ЕС да изгради силна обща позиция преди предстоящите международни преговори за нова глобална визия и цел относно биологичното разнообразие след 2010 година, които ще се проведат в Нагоя, Япония, през есента.

В документа също така се описва степента на кризата в биоразнообразието и състоянието му в ЕС и в световен мащаб и се посочват основните причини за загубата на биоразнообразие и последствията от това за околната среда, икономиката и обществото като цяло. В него се очертават главните постижения и недостатъци на сегашната политика, поставени в контекста на международните преговори.

Контекст: Какъв е проблемът?

Биологичното разнообразие в световен мащаб е силно застрашено, тъй като изчезват видове със 100 до 1000 пъти по-бързи темпове от нормалните.

Повече от една трета от изследваните видове са застрашени от изчезване и около 60% от услугите на екосистемите на Земята са се влошили през последните 50 години.

Причина за тези загуби е човешката дейност - промяна на предназначението на земите, прекомерната им експлоатация, неустойчивите практики, замърсяването на въздуха и появата на инвазивни видове, довело до унищожаване на видове и местообитанията им, фрагментация и израждане. Изменението на климата също е фактор.

През 2001 г. ЕС си постави за цел да спре загубата на биоразнообразие в ЕС до 2010 г. Въпреки значителните усилия обаче, ясно се вижда, че целта няма да бъде постигната. Последствията от загубата на биоразнообразие обхващат както промени на микроравнище, така и разрушаването на цели екосистеми и услуги, като например снабдяването с вода и храна и регулирането на климата. По този начин се излагат на опасност бъдещият ни просперитет и благосъстояние. Биоразнообразието играе основна роля и за постигането на други цели на политиката на ЕС, в частност безопасността на храните и изменението на климата, както и за осигуряване на препитание на заетите в иначе толкова разнообразни сектори като земеделието, рибарството и туризма. Както се подчертава в едно неотдавнашно проучване на „Икономика на екосистемите и биологичното разнообразие (TEEB)", загубите в природата имат преки икономически последици, които обикновено силно се подценяват. Биологичното разнообразие и услугите на екосистемите са естествен актив с главна роля в бъдещите икономически стратегии за насърчаване на растежа и просперитета. Поради тези причини, спешно е необходима една нова цел за развитие на биоразнообразието след 2010 г.

Следващи стъпки

Предстоят задълбочени дискусии с държавите-членки, европейските институции и другите заинтересовани страни. Тези дискусии ще започнат на европейската конференция на високо равнище „Визия за биоразнообразието и цели след 2010 г.”, която ще се проведе в Мадрид, Испания, на 26-27 януари 2010 г., и ще продължат с цел постигане на споразумение на високо равнище през следващите месеци. Въз основа на това споразумение и по-нататъшната работа, Комисията ще представи до края на годината нова стратегия на ЕС за биоразнообразието, насочена към постигане на договорената цел.

За допълнителна информация:

http://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/policy/index_en.htm

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct