Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Младежи от цяла Европа ще симулират функционирането на ЕС

Младежи от цяла Европа ще симулират функционирането на ЕС

Създадена на: 06 01 2010

От 10 до 17 април тази година в Страсбург ще се проведе "Модел на Европейския съюз 2010", симулация за това как функционира Европейският съюз.

В нея могат да участват младежи между 18 и 25 години, съобщи асоциацията Bringing Europeans Together, която е организатор на проекта, финансиран по програмата "Младежта в действие" на Европейската комисия, с подкрепата на Европейския парламент.

Проектът е най-мащабната симулация на европейската политика. За една седмица 180 избрани участници ще изпробват лично как функционира ЕС, като влязат в ролите на министри от съвета, членове на Европейския парламент, журналисти, лобисти или преводачи. Обсъжданите теми ще бъдат Регламента за геннетично модифицираните организми (ГМО) и Директивата за "Връщането", насочена срещу нелегалната имиграция.

Участниците ще се включат и в допълнителни семинари, които да ги подготвят за работата. В края на седмицата те ще могат да обсъдят с експерти постигнатите резултати. Предвижда се и специална програма за допълване на опита, разглеждане на Страсбург и обмяна на опит и мнения с експерти от различни среди и култури. В края на симулацията участниците ще могат да научат повече и за възможностите да се включат в европейските асоциации.

В симулацията могат да участват младежи от всички страни - членки на ЕС, Лихтенщайн, Норвегия, Исландия и Турция.

Те трябва да представят есе и мотивационно писмо в онлайн форма на сайта на проекта не по-късно от 24 януари 2010 г.

За пръв път "Модел на Европейския съюз" се провежда през 2007 г. Заради положителния отзвук проектът се повтаря през 2008, а през 2009 организаторите създават Асоциацията за сближаване на европейците (the Bringing Europeans Together Association e.V.).

Целта на асоциацията е да даде възможност на своите членове да натрупат опит, да изострят политическото си съзнание и да създадат нови контакти с хора от цяла Европа.

Източник на информация: в."Дневник"

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct