Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Нова година, нов Европейски съюз

Нова година, нов Европейски съюз

Създадена на: 31 12 2009

От утре за пръв път в историята на Европейския съюз (ЕС) той ще бъде ръководен от двама председатели. От 1 януари Швеция ще предаде ротационното председателство на ЕС на Испания, а след влизането в сила на Лисабонския договор, с началото на новата година работа започва и първият постоянен председател на ЕС Херман ван Ромпой.

Една епоха в 52-годишната история на Европейския съюз ще приключи в петък, предаде БТА. От основаването си през 1957 г. ЕС бе управляван от различна страна членка на всеки шест месеца. Белгия е първата страна поела ротационното председателство на Съюза, също от Белгия е и първият постоянен председател на ЕС.

Страните членки на ЕС създадоха поста постоянен президент, за да съгласуват политиките на блока в дългосрочен план и да избягнат ситуация, при която евентуални проблеми в страната председател могат да засегнат процеса на вземане на решения в ЕС - точно това се случи през март, когато чешкото правителство падна от власт, докато председателстваше съюза, припомня БТА.

В същото време новата система поставя на заден план ротационното председателство на ЕС. Според старата система премиерът Хосе Луис Родригес Сапатеро и външният министър Мигел Анхел Моратинос щяха да бъдат най-значимите фигури за ЕС, припомня Europe.bg. Сега обаче водещи фигури ще са Херман ван Ромпой и Катрин Аштън, поела поста на върховен представител на ЕС по външните въпроси, който също беше създаден по силата на Лисабонския договoр.

Новият постоянен председател ще председателства срещите на върха и ще ръководи дневния ред на ЕС, докато Испания ще оглавява срещите на по-ниско равнище. Катрин Аштън ще председателства срещите на външните министри на ЕС. Само неформалната среща на министрите на външните работи от ЕС (среща "Гимних") в Кордоба, която ще се състои на 5-6 март, ще се председателства съвместно.

Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинс заяви пред пресата в Брюксел на 18 декември, че Испания обещава да играе поддържаща роля спрямо новите лидери на ЕС.

"Бих искал да го заявя много ясно. Ангажиментът на министър-председателя на Испания и на цялото испанско правителство е, че ние имаме нови европейски представители, които ще ръководят, ще бъдат движещата сила и ще изведат (Европейския съюз) през първото полугодие на 2010 г. ", каза той и добави, че "Испания няма да изостави своята отговорност [...], но ние ще действаме със скромност, с благоразумие, чрез нашата работа и нашата подкрепа."

Испанците представиха и своята програма за следващите шест месеца, в които Херман ван Ромпой трябва да се ориентира в новата си работа, посочва БТА. Испания ще се стреми към икономическото възстановяване на ЕС, да засили престижа му в чужбина, да разшири правата на гражданите и да следи за прилагането на Лисабонския договор, каза Моратинос. Сред приоритетие на председателството ще са разговорите за икономическата стратегия на ЕС до 2020 г. и за седемгодишния бюджет до същата година. Подобряването на отношенията с Латинска Америка и по-конкретно с Куба ще е един от първите проекти на Мадрид.

Информационното издание EurActiv цитира Моратинос, който заяви, че Испания подкрепя по-бързото присъединяване на Хърватия към Съюза, ще работи за решаването на "въпроса за името" между Македония и Гърция и няма да се противопоставя на кандидатурата на Сърбия за членство в ЕС.

При предаването на щафетата шведският премиер Фредерик Райнфелд, чиято страна беше начело на ротационното председателство през втората половина на 2009г., каза за ДПА: "Това бяха напрегнати шест месеца. Пожелавам късмет на Херман Ван Ромпой и на испанското председателство".

Източник на информация: в."Дневник"

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct