Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Договорът от Лисабон и новата роля на Парламента в регионалната политика

Договорът от Лисабон и новата роля на Парламента в регионалната политика

Създадена на: 23 12 2009

Разискванията относно бъдещето на регионалната политика се разгорещяват с натежаването на думата на Европейския парламент съгласно Договора от Лисабон. Председателят на комисията по регионално развитие и бивш член на Европейската комисия Данута Хюбнер ни информира за бъдещите предизвикателства

Какви промени налага Договорът?

Сега ние можем да вземаме решения при равни условия със Съвета. Гласът на Парламента трябва и ще бъде чут по време на разискванията за оформяне на регионалната политика след 2013 г. Но по-големите правомощия предполагат по- голяма отговорност, следователно ние трябва да засилим своето сътрудничество с другите комисии. Секторен подход, при който енергетиката, околната среда,промишлеността и т.н. бяха разглеждани поотделно, води до задънена улица. Днес всички тези сектори са силно зависими един от друг.

Новият договор въвежда отговорност на местно и регионално равнище за постигането на общите цели. Сега бъдещето зависи от всички нас. Концепцията за социално сближаване е също така новост. Преди ние използвахме единствено понятието социално сближаване. Това е предизвикателство, пред което е изправена не само регионалната политика, но и всички политики, в които ще трябва да включим този нов териториален аспект.

В това трябва да бъдат включени широк кръг от участници: представители на академичните среди, на местните и регионални органи, бизнес лидери и дейци в областта на опазването на климата, като се има предвид, че приоритетите са иновациите и борбата с изменението на климата.

Успешна ли беше регионалната политика при разширяването на ЕС през 2004 г.?

Присъединяването беше най-голямото предизвикателство за регионалната политика. Спомням си, че имаше силно изразен скептицизъм по отношение на това дали новите държави-членки са в състояние да използват цялата тази финансова подкрепа, предоставена от ЕС. Предвиждаше се само 50% от тези средства да бъдат изразходени.

Имаше огромна разлика в степента на развитие между най-богатите и най-бедните региони в ЕС, което значеше, че не всички ще бъдат в състояние да се възползват от вътрешния пазар. Затова политиката за сближаване е от такова значение - не става въпрос единствено за солидарност, а и за обикновена печалба - по-добре развитият

пазар представлява по-голям интерес за инвеститорите.

В периода от 2000 до 2006 г. новите държави-членки използваха изцяло своите средства - с изключение на социалния фонд в една от държавите. Като член на Европейската комисия аз посетих по-голямата част от регионите бенефициенти и с радост установих , че сме постигнали успех в засилването на растежа и привличането на нови членове в семейството на европейските региони, които си сътрудничат, учат се един от друг и изграждат конкурентоспособност чрез инвестиране в нови технологии.

Източник на информация: Европейски парламент

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct