Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Безопасността по пътищата в Европа: приоритет за следващото десетилетие

Безопасността по пътищата в Европа: приоритет за следващото десетилетие

Създадена на: 04 12 2009

През 2008 г., 39 000 европейски граждани умират вследствие на пътнотранспортни произшествия. Целта на ЕС да намали наполовина броя на смъртните случаи при пътни произшествия до 2010 г. (т.е. 27 000 смъртни случая) ще бъде трудно да се постигне целта. Европейската комисия е домакин на конференция, посветена на резултатите от обществените консултации преди изготвянето на пътна безопасност на програма за действие 2011-2020. Повече от 400 заинтересовани страни с различни среди ще обсъдят проблемите и състоянието на нещата в безопасността по пътищата в Европейския съюз.

"Общественото обсъждане и днешната конференция да допринесе за определяне на ясни и измерими европейската програма за действие за безопасност по пътищата за периода 2011-2020. Европа не може да бъде Lax на пътната безопасност - десетки хиляди човешки животи са изложени на риск всяка година. Тази програма за действие, ще ни помогне да остане взискателни и се определя в борбата ни срещу пътнотранспортни произшествия. Новата програма за действие ще се фокусира върху ключови приоритети като произшествия в селски пътища (60% от общия брой на смъртните случаи) и уязвими участници в пътното движение като пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти и възрастните хора ", каза комисар по транспорта Антонио Таяни при отваряне на конференцията.

След като даде оценка на резултатите от текущата пътна безопасност на програма за действие (2001 - 2010), Комисията ще пусне на резултатите от процеса на консултации, която се състоя през последните месеци да допринесе за следващата програма за действие. Този процес участват експерти, както и гражданите като цяло, с цел събиране на идеи за бъдещи действия, които могат да помогнат по-нататъшно подобряване на пътната безопасност в ЕС.

Дебатът се провежда под формата на дискусии с експерти и пленарни сесии с всички участници. Теми за обсъждане на първия панел са безопасността на превозните средства и инфраструктура, с акцент върху безопасността на мотоциклети, автомобили на бъдещето, като електрически автомобили, еко-управление, и за това как да се адаптират инфраструктурата за различните категории участници в движението. Втората панелна дискусия разглежда ролята, която гражданите могат да играят в подобряването на пътната безопасност. Членовете на комисията са, представляващи пътя на жертвите, професионални шофьори, държавни органи, КАТ и уязвими участници в пътното движение като пешеходци, велосипедисти и възрастни хора , както и представители на промишлеността.

Нов раздел на интернет сайт, посветен на пътната безопасност е също стартира днес. Тези многоезичен , лесен за използване уеб страници ще предостави изчерпателна информация за пътната безопасност на категорията на ползвателите на пътищата, като водачите на превозни средства, мотоциклетисти, пешеходци и велосипедисти, с използване на пиктограми и други лесно разбираема информация.

Заместник-председателят Таяни също представени върховите постижения на пътната безопасност Награди 2009 г. .. Наградите са част от Европейската харта за пътна безопасност, която е инициатива на Европейската комисия, която предоставя платформа за пътна безопасност на предприятия, асоциации, изследователски институции и държавни органи. Съвместните им цел е да се извършват конкретни действия и споделяне на добри практики с цел подобряване на проблемите на пътната безопасност, които те срещат. Европейската харта за пътна безопасност е една от действията на Европейската програма за действие за безопасност по пътищата 2001 - 2010.

Победителите на наградите тази година за следните категории са както следва:

Големите компании и мултинационални компании: Бензиностанции ЕКО България (България)

Малки и средни предприятия: TRANSPORTES Бизаро Дуарте, Lda. (Португалия)

Федерации и асоциации: Zrzeszenie Miedzynarodowych Przewozników Drogowych (Превозвачите асоциация - Полша)

Институции: Shropshire пожарната и спасителната служби (Великобритания)

НПО: Прага Майки (Чешка република)

Местни лица (регионите и градовете "): Linköpings kommun (Швеция)

За повече информация:

http://ec.europa.eu//road_safety/

http://www.erscharter.eu/

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct