Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Една трета от новите еврокомисари ще бъдат жени

Една трета от новите еврокомисари ще бъдат жени

Създадена на: 26 11 2009

Новата Европейска комисия (ЕК) ще включва повече жени от предходната. Една трета, или общо 9 от 27-те номинирани да поемат постове в новата комисия са жени, обяви днес председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, цитиран от Франс прес.

"Преди една седмица имахме само три жени (номинирани за еврокомисари)", подчерта Барозу. Тогава ситуацията не изглеждаше добре с оглед на баланса между половете в ЕК, но председателят на комисията открито обяви притесненията си и резултатите не закъсняха, коментира агенцията. Днес той каза, че е получил кандидатурите на последните номинирани за членове на ЕК, с което жените кандидати за еврокомисари стават 9.

Списъкът с имената на жени, свързани с европейски топ постове, се увеличи след избора на британката Катрин Аштън за върховен представител на ЕС по външната политика. Тя ще бъде и заместник-председател на ЕК.

"Много от вас ми помогнаха жените да имат по-добро представителство в Еврокомисията", заяви пред евродепутатите Барозу след избора на Аштън.

Номинираните жени за комисари включват еврокомисаря по конкуренцията Нели Крус, която беше издигната от Холандия за още един мандат; датския министър на енергетиката и климата Кони Хедегор; Мария Даманаки, член на управляващата гръцка партия ПАСОК; Вивиан Рединг от Люксембург, която в момента е комисар по телекомуникациите; шведският министър по европейските въпроси Сесилия Малмстрьом. Останалите три жени, кандадати за членове на ЕК, са комисарят по здравеопазването Андрула Василиу, номинирана от Кипър; българският външен министър Румяна Желева и ирландката Мери Гейгън Куин, член на Европейската сметна палата.

Всички 27 кандидати трябва да бъдат одобрени от ЕП, за да станат еврокомисари.

Източник на информацията:в."Дневник"

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct