Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Комисията приема съобщение относно разгръщането на потенциала на публично-частните партньорства

Комисията приема съобщение относно разгръщането на потенциала на публично-частните партньорства

Създадена на: 20 11 2009

Комисията създаде рамка за насърчаване на използването на публично-частните партньорства (ПЧП) с цел да отговори на настоящите и бъдещи нужди от инвестиции в обществените услуги, инфраструктурата и научноизследователската дейност в Европа.

Когато са правилно управлявани в настоящия и бъдещия обществен интерес ПЧП могат да донесат огромна полза. При все това, тяхното използване е все още ограничено и много държави-членки имат малко опит с тях. В съответствие с Европейския план за икономическо възстановяване, Комисията иска да даде нов тласък на ПЧП с цел да насърчи тяхното по-често и по-добро използване във време, когато са нужни иновативни решения за публично финансиране, за да се справим с предизвикателствата на ограниченията в националните бюджети. Решението дали да използват или не ПЧП остава изцяло в компетенцията на националните органи. Съобщението също обхваща възможности за подобрение на функционирането на Съвместните технологични инициативи на ЕС, които са съфинансирани от ЕС ПЧП в ключови области на научноизследователската дейност.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви: „С това съобщение Комисията стартира нова и всеобхватна рамка за публично-правните партньорства. Докато Европа се възстановява от икономическата криза, публично-частните партньорства могат да помогнат на публичните органи да създадат работни места като продължат инвестициите в бъдещето, докато ние прилагаме стратегии за излизане за да балансираме отново публичните финанси. Ако са правилно планирани и осъществени с оглед на дългосрочния обществен интерес, ПЧП могат да увеличат инвестициите във висококачественото здравеопазване, образованието и устойчивите транспортни системи. Те могат да станат инструмент за решаване на проблема с изменението на климата и за увеличаване на енергийната ефективност. Ние искаме публичните власти да използват повече и по-добре ПЧП.“

Кризата поднови натиска върху публичните финанси в много държави-членки, което води до потенциално негативни въздействия върху развитието на нова ключова инфраструктура особено щом спре действието на настоящите мерки за фискално стимулиране в много държави-членки. Например, само за изпълнението на ангажиментите на Европейската комисия за трансевропейската транспортна мрежа ще има нужда от финансиране в размер на повече от 20 милиарда EUR за периода 2007—2013 г. Значителни допълнителни средства са необходими за да се изпълнят ангажиментите относно изменението на климата и енергетиката. ПЧП предлагат капацитет за набиране на частни средства и ноу-хау и за обединяването им с публичните ресурси.

Финансирането от ЕС чрез структурните фондове, чрез Европейската инвестиционна банка или чрез инструментите на трансевропейската транспортна мрежа може да помогне за мобилизиране на ПЧП за значителни инвестиции в проекти дори по време на занижена наличност на национално, публично или частно финансиране.

Рамката за ПЧП се основава на i) по-добра координация и по-нататъшно усилване и рационализиране на финансовите инструменти за ПЧП на ниво ЕС; ii) тясно сътрудничество с ЕИБ; и iii) усилване на капацитета на публичния сектор.

Рамката, посочена в Съобщението, включва следното (http://ec.europa.eu/growthandjobs/index_en.htm) :

- увеличено финансиране за ПЧП чрез сътрудничество с ЕИБ, като се пренасочат съществуващите инструменти на Общността и се разработят гаранционни инструменти за финансиране на ПЧП;

- в случаи, които включват финансиране от ЕС, по-добри правила и процедури, с цел да се гарантира равнопоставеност между проектите, които са напълно под публично управление и тези, които са управлявани чрез ПЧП;

- по-ефективна рамка за иновации, включително възможността за ЕС да участва в частноправни организации и директно да инвестира в специфични проекти;

- обмисляне на законодателен инструмент на ЕС за концесиите, основан върху текуща оценка на въздействието;

- подобрено разпространение на информация и обмен на най-добри практики; включително и създаването на нова група за ПЧП, в която съответните заинтересовани страни могат да споделят своите тревоги и нови идеи относно ПЧП.

Съвместните технологични инициативи (СТИ) са нов начин за реализиране на публично-правните партньорства за научноизследователска дейност на европейска ниво. СТИ се съфинансира от бюджета на ЕС и обединява публичните и частните интереси в нова изпълнителна структура. До момента в пет области са създадени СТИ с общи бюджети от 1 до 3 милиарда EUR: иновативни лекарства, аеронавтика, горивни клетки и водород, наноелектроника и вградени изчислителни системи.

Източник на информацията:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct