Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Брюксел позволи на България да плаща проекти от ФАР със собствени средства

Брюксел позволи на България да плаща проекти от ФАР със собствени средства

Създадена на: 18 11 2009

Европейската комисия разблокира 82.56 милиона евро от пред-присъединителната програма ФАР. Брюксел обаче не отпусна тези средства, а позволи на България да плаща със свои пари за проекти от програмата, като впоследствие комисията ще възстанови само коректните разходи. Страната може да финансира договори, сключени до юли 2008 г., когато беше отнета акредитацията на две от агенциите, управляващи ФАР.Българските власти могат да изпращат в комисията искания за плащане от програмата до средата на декемри.

Общо по ФАР са подписани договори за над 397 милиона евро. Размразяването на 82.56 милиона евро е знак, че България се е отнесла сериозно към препоръките на комисията и е подобрила управлението и контрола на еврофондовете, посочи говорителят на комисията Марк Грей. Той обаче предупреди, че страната трябва да засили правните и съдебните механизми срещу финансовите измами и да прилага по-добре собствения си закон срещу конфликта на интереси. "България трябва да приложи научените уроци в управлението на структирните и кохезионния фонд," посочи Грей по повод миналогодишното блокиране на над половин милиард евро от ИСПА, ФАР и САПАРД.

С днешното решение се вдига запора на последната част от средствата, блокирани от Еврокомисията по присъединителните програми. През септември Брюксел даде на България достъп до 90 милиона евро от земеделската програма САПАРД, а през юни падна забраната за сключване на договори със 115 милиона евро от ИСПА.

Над половин милиард евро от ФАР бяха блокирани през юли миналата година заради слабости в контрола на две от агенциите, управляващи програмата (към министерствата на регионалното развитие и финансите). Агенцията към министерството на финансите (която управлява и парите от Инструмента по Шенген) остава без акредитация и днес. Преди година 220 милиона евро от ФАР бяха окончателно загубени за страната и върнати в Европейския бюджет. По-рано тази година България сама се отказа от 61.5 милиона евро. Сега страната има възможност да изпълни сключените договори за останалите 336 милиона евро, но с пари от собствения си бюджет, и да чака от Брюксел да и възстанови до 82.56 милиона евро по коректните проекти.

Източник на информацията:в."Дневник"

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct