Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

ЕС тържествено чества падането на Берлинската стена чрез възстановка по ефекта на доминото

ЕС тържествено чества падането на Берлинската стена чрез възстановка по ефекта на доминото

Създадена на: 09 11 2009

Днес председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент, държавни и правителствени ръководители, както и стотици хиляди граждани, ще отбележат заедно двадесетата годишнина от падането на Берлинската стена — единствено по рода си събитие в съвременната история и повратен момент в развитието на европейската интеграция.

Председателят Барозу, който ще участва довечера в тържествения форум „Фестивал на свободата“ срещу Бранденбургската врата в Берлин, заяви: „Падането на Берлинската стена представлява не само рухването на тоталитаризма в Централна и Източна Европа, но е и впечатляващ символ на обединението на Германия и на цяла Европа. Датата 9 ноември 1989 г. беше момент, в който всичко изглеждаше възможно, момент на щастие и жажда за свобода, белязан от идеята за мирна революция. Един наистина исторически ден, който ми напомня в много отношения португалската революция от 1974 г., чийто очевидец бях и самият аз като 18-годишен студент“.

„1989 година преобрази Европа, а падането на Берлинската стена бе сред най забележителните символи на нашето време“, заяви Маргот Валстрьом, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за междуинституционалните връзки и комуникационната стратегия.

Под надслова „Единна и свободна Европа“ през цялата година Европейската комисия организира многобройни прояви и събития на национално и европейско равнище с цел отбелязване на кръглата годишнина от вдигането на желязната завеса. Тази вечер в Берлин се очаква да се съберат стотици хиляди хора за участие в тържествата по случай падането на Берлинската стена. Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу ще бъде сред тях и ще направи кратко обръщение към обществеността.

Кулминацията по време на „Фестивала на свободата“ ще бъде творчески проект, възпроизвеждащ ефекта на доминото, с който се отъждествяват събитията от 1989 г. Организирано по инициатива на град Берлин с участието на Генерална дирекция „Комуникации“ на Европейската комисия и Представителството на Комисията в Берлин, рухването на стената ще бъде възпроизведено чрез последователното падане на 1000 гигантски плочки от домино, подредени по протежение на 1,2 км на мястото, където е минавала Берлинската стена — от граничния пункт „Чарли“ до Райхстага. Символичните плочки от домино са оцветени във всички краища на света, предимно от ученици, но също и от няколко публични фигури, в т.ч. председателят на Комисията Барозу и председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, които ще участват в събарянето на плочките от домино в Берлин.

Допълнителна информация

www.europa1989-2009.eu

http://www.mauerfall09.de/en/home.html

Източник на информация: Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct