Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Виртуалната библиотека на книжарницата на ЕС (EU Bookshop Digital Library) започва да функционира—всички публикации на ЕС, събрани на едно място

Виртуалната библиотека на книжарницата на ЕС (EU Bookshop Digital Library) започва да функционира—всички публикации на ЕС, събрани на едно място

Създадена на: 19 10 2009

Сканирането на 12 милиона страници прави възможно безплатното изтегляне на повече от 110 000 публикации на ЕС от виртуалната библиотека на книжарницата на ЕС. На 16 октомври на Франкфуртския панаир на книгата ще се състои пускането в действие на библиотеката, като тя предлага всички публикации, редактирани от Службата за публикации, издадени от името на институциите, агенциите и други органи на ЕС от 1952 г. насам.

От дълго време архивите на Службата за публикации представляват истинска съкровищница от информация относно европейската история. Виртуалната библиотека на Службата за публикации прави така, че отново — този път във виртуалното пространство, се появяват публикации като обръщението на Жан Моне, председател на Върховния орган, към Общата асамблея на първата сесия през септември 1952 г. или общия доклад относно дейността на Общността от 1953 г. на френски език. Всеки ден към библиотеката се добавят нови публикации.

По думите на Леонард Орбан, европейски комисар по въпросите на многоезичието: „Виртуалната библиотека дава нова свобода на паметта на Европейския съюз, която от самото начало беше поверена на хартията. Милионите страници, които сега са достъпни за всекиго на 23-те официални езика, са показателни за непрестанния ангажимент на Европейския съюз за насърчаване запазването на историята на Съюза в нейното езиково разнообразие.“

Виртуалната библиотека на Службата за публикации представлява и отговор на все по-голямата необходимост от цифровизация на публикациите с изчерпан тираж. През 2007 година Службата за публикации започна предлагането на услугата „PDF до поискване“, която позволяваше на потребителите да поискат извличането от архивите и сканирането на публикации, от които се нуждаят. Интересът беше толкова силен, че в рамките на шест месеца капацитетът на предлаганата услуга беше надхвърлен. За да бъдат по-добре обслужвани потребителите, беше решено огромният по обем архив да бъде сканиран цялостно.

По-малко от две години по-късно резултатът представлява електронна библиотека с документи във формат PDF, оптимизирани за интернет, съдържащи общо повече от 14 милиона страници, които са безплатно достъпни за обществеността. Сканирани са 12 милиона страници исторически публикации и около 2 милиона страници публикации, направени в последно време. Със своите 1600 нови публикации годишно, на около 50 езика и с възможност за поръчване на печатно копие, Книжарницата на ЕС е ценен източник на информация за граждани, журналисти, преподаватели, студенти, библиотекари, издатели и всеки интересуващ се от Европа.

Съдържанието на Книжарницата на ЕС ще бъде също достъпно посредством Europeana — проект за цифровизация на голям брой значителни европейски библиотеки и архиви. По този начин Книжарницата на ЕС ще допълни националните сбирки на Europeana от гледна точка на институциите на ЕС.

Кратки факти

Предвид срока на осъществяване на проекта и качеството на резултатите цифровата библиотека на Службата за публикации е едно от най-амбициозните по рода си начинания в света:

- броят на наличните публикации в Книжарницата на ЕС възлиза на повече от 110 000;

- в периода между февруари 2008 г. и септември 2009 г. бяха сканирани 12 милиона страници;

- цифровата библиотека съдържа документи, чийто автор са 370 органа на институциите на ЕС;

- представени са около 50 езика; всички официални езици на ЕС и, например, руски и китайски;

- в най-интензивната фаза на осъществяване на проекта бяха сканирани повече от 1,4 милиона страници на месец.

Проявата

16 октомври: 15:30 - 17:30 ч., Панаир на книгата—Франкфурт, хале 6.2, конферентна зала на пресцентъра, Messegelände, Ludwig-Erhard-Anlage 1, 60327 Frankfurt.

Изказвания:

- Леонард Орбан, европейски комисар по въпросите на многоезичието;

- Клаудия Лукс, председател на Международната федерация на библиотечните асоциации и институции 2007-09 (IFLA) и главен директор на фондацията „Централна и регионална библиотека—Берлин“.

Източници

Книжарница на ЕС:

http://www.bookshop.europa.eu

Служба за публикации на Европейския съюз:

www.publications.europa.eu

Уебсайт на комисаря Орбан:

http://ec.europa.eu/commission_barroso/orban/index_en.htm

Панаир на книгата—Франкфурт: щанд на Службата за публикации: зала 8.0 M905

http://www.buchmesse.de/de/

Europeana: http://www.europeana.eu

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct