Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

67.1% от ирландците подкрепиха Лисабонския договор

67.1% от ирландците подкрепиха Лисабонския договор

Създадена на: 05 10 2009

Ирландия подкрепи Лисабонския договор за реформа на ЕС с 67.1% "за", съобщи официално председателят на Централната избирателна комисия по провеждане на референдума . Избирателната активност е 58% в сравнение с 53 на сто на първия референдум.

Според официална извадка от 59 % от подадените бюлетини, 67.1 на сто от ирландските гласоподаватели са гласували „за" Договора, срещу 32,8% - "против", съобщава официалната страница на комисията - referendum.ie.

На референдума през юни 2008 г. 53.4 % от гласувалите бяха против новия договор за ЕС. Ирландия се съгласи да проведе втори референдум, след като получи гаранции по ключови политически области, считани за основна причина за миналогодишния отказ, като военния неутралитет, абортите и данъците.

Първи реакции

По-рано през деня ирландският министър на външните работи Майкъл Мартин потвърди изгледите за успех на референдума и заяви, че липсата на информация у гражданите е била преодоляна, благодарение на положителната кампания, водена от правителството, съобщи БНР.

И според основателя на партия "Либертас", основен противник на Лисабонския договор, Деклан Ганли, Ирландия гласува "за" Договора за реформа на ЕС. По думите му, резултатът от гласуването е "много убедителна победа" за противниковия лагер на защитниците на Договора.

След обявяването на крайните резултати премиерът Брайън Кауън заяви, че това е "един добър ден за Ирландия и Европа". Всички основни политически сили, с изключение на Шин Фейн и на Либертас, подкрепиха новия договор за ЕС.

"Днес е добър ден за Европа", заяви и Фредрик Райнфелд, премиер на Швеция, която е ротационен председател на ЕС. С думите "Добра новина за Европа" определиха подкрепата на ирландците за договора и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, както и председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, предаде агенция „Фокус". Подкрепата за договора "показва значението на европейската солидарност и аз съм наистина доволен от резултите, който получаваме от Ирландия", каза Барозу.

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави ирландците за това, че са гласували в подкрепа на Лисабонския договор. "Искам да поздравя ирландския народ за резултата от референдума, а също - и моя (ирландски) колега Брайън Кауън. Това е важна стъпка по пътя на Лисабонския договор и аз мога да кажа, че Германия, в Деня на германското единство, е много щастлива от резултата", каза тя, цитирана от ДПА.

Френският премиер Франсоа Фийон окачестви подкрепата за договора като „важен етап" от процеса за изграждането на „по-силна Европа" . Той приветства подкрепата на ирландския народ за една „по-силна, по-ефикасна и по-близка до гражданите си Европа".

Гордън Браун заяви, че с положителния вот на ирландците, ЕС може да продължи с ключови сфери като икономиката. „Договорът е добър за Ирландия и за Европа. Сега можем да работим заедно върху проблемите, които са най-важни за европейците - икономическото възстановяване, сигурността, бедността по света и климатичните промени", поясни британският премиер.

Държавният секретар по европейските въпроси на Испания Диего Лопес Гарид обяви, че страната му, която е следващият ротационен председател на ЕС, ще определи влизането в сила на новия европейски договор през първата половина на 2010 г., предаде АФП. „Испанското председателство на Европейския съюз ще приложи този договор, който символизира нова Европа през 21 век. Много сме доволни от тази ясна победа. Периодът на несигурност отмина", заяви той.

Полският премиер Доналд Туск заяви, че се надява неговата страна да ратифицира Лисабонския договор за ЕС „много бързо". „Европа чака подписа на президента Качински и аз не бих искал на Полша да се гледа като на страна, която забавя Лисабонския договор," каза той.

Чешкият президент и евроскептик Вацлав Клаус отново отказа да посочи дата за решение относно ратифицирането на Лисабонския договор, като заяви, че това „не е на дневен ред". „Това не е на дневен ред, нито пък за мен е на дневен ред да отговарям на подобни въпроси", заяви Клаус по време на импровизирана среща с медиите. Като основание той припомни, че очаква решението на Конституционния съд по втората жалба на консерваторите срещу новия европейски договор.

Какво следва за Лисабонския договор?

След очакваното ирландско "да" на Лисабонския договор остава единствено президентите на Чехия и Полша да подпишат договора.

Конституционният съд на Чешката република за втори път отложи ратификацията, като поиска няколко месеца, за да се произнесе по жалбата на група консерватори по договора. Договорът от Лисабон ще влезе в сила, след като бъде одобрен във всички 27 държави-членки.

Лисабонският договор – консолидирана версия тук

Източник на информация: Портал Европа

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct