Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Кампания на ЕС за здравословно хранене „Вкусната дружина“

Кампания на ЕС за здравословно хранене „Вкусната дружина“

Създадена на: 28 09 2009

Днес Мариан Фишер Боул, комисар по земеделието и развитието на селските райони, даде началото на нова кампания за здравословно хранене, насочена към децата в европейските училища. Под мотото „Яж, пий, движи се!“ три пътуващи изложения ще обиколят седем европейски страни, като ще дадат възможност на децата да участват в образователни дейности и игри.

Европейската комисия стартира също интерактивен уебсайт, състезания и други мероприятия с една основна цел — да подобри хранителните навици на децата. За да достигне посланието до по-широка публика, белгийската шампионка по тенис Жюстин Енен и 8-годишният рекордьор на Гинес Росолино Канио ще подкрепят инициативата.

„Когато се огледаме и видим колко много деца са с наднормено тегло, става ясно, че е време да предприемем нещо“, заяви Мариан Фишер Боул, комисар по земеделието и развитието на селските райони. Схемите за плодове и за мляко в училищата са две стъпки в правилната посока, а с кампанията за здравословно хранене ние разпространяваме посланието, че е „страхотно да си в добра форма“ дори в училище.“

Комисарят на ЕС по здравеопазването Андрула Василиу заяви: „Кампанията за здравословно хранене е в допълнение към нашите усилия за справяне със затлъстяването сред децата в Европа в рамките на стратегията на ЕС за хранене, физическа активност и здраве. Изключително важно е политиките на ЕС да допринасят за усилията, насочени към подобряване и подкрепа на здравословната среда за всички граждани.“

История на досието

Кампанията за здравословно хранене ще се проведе успоредно със схемите на ЕС за раздаване на плодове и мляко в училищата — важни инициативи за насърчаване на по-балансиран хранителен режим и здравословни хранителни навици у децата.

Чрез Кампанията за здравословно хранене посланието: „Яж, пий, движи се!“ достига направо в училищата. В продължение на осем седмици пътуващото изложение ще мине през Белгия, Франция, Обединеното кралство, Ирландия, Естония, Литва и Полша. Всяко пътуващо изложение ще посещава по две училища на ден. Общо дейностите, насърчаващи здравословно хранене, ще достигнат до 18 000 деца в 180 училища.

Посланието, което ще носят, е: „Храни се здравословно, защото е страхотно да си в добра форма “.

Едновременно с пътуващото изложение, в продължение на осем седмици на уебстраницата на вкусната дружина на ЕС ще тече интерактивна игра за търсене на съкровище, в която всички деца в ЕС на възраст от 8 до 15 години ще се опитват да спечелят редица спортни награди.

Неотдавнашно проучване на Евробарометър показа, че три четвърти от участниците са „напълно съгласни“, че в „днешно време изглежда, че има повече деца с наднормено тегло отколкото преди пет години“. В действителност в ЕС около 22 млн. деца са с наднормено тегло, като 5 млн. от тях са със затлъстяване.

За допълнителна информация виж:

Кампания „Вкусната дружина“:

Актуализирани материали за пресата са публикувани на

http ://ec.europa.eu/ tasty - bunch / press - corner

Схема на ЕС за предлагане на плодове в училищата:

Европейска схема за предлагане на мляко в училищата:

Портал на Европейския съюз за обществено здраве - хранене

Инициатива на ЕС за здравето на младежта

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct