Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Брюксел отново отхвърля оценките за съответствие по оперативните програми

Брюксел отново отхвърля оценките за съответствие по оперативните програми

Създадена на: 25 08 2009

Европейската комисия е решила отново да отхвърли четири от оценките за съответствие по оперативните програми. Това съобщи пред БНР говорителят на комисията, отговарящ за регионалната политика, Денис Абът. Той уточни, че за втори път комисията не може да приеме оценките на българските власти по оперативните програми "Транспорт", "Конкурентоспособност", "Административен капацитет" и "Техническа помощ". Той обясни, че те са били върнати в България за пренаписване.

"Основните причини да отхвърлим тези оценки за съответствие са продължаващите сериозни слабости в изграждането на централната компютризирана система за управление и контрол на плащанията, наречена ИСУН. Тя трябва да следи всички проекти, получателите на пари по тях и исканията за плащания от бенефициентите", посочи Абът.

"Важно е да подчертаем, че България не е загубила пари заради това. Няма определен краен срок за одобряване на оценките за съответствие. Те все още не са одобрени и на редица други държави членки. Важно е да се знае също, че това решение няма връзка с авансовите плащания от над 600 млн. евро, които България вече е получила. Тези пари са изплатени и комисията няма да си ги иска обратно. Сега въпросът е да направим така, че да може България да има одобрени оценки за съответствие и да започне да получава и междинните плащания, които са близо 6 млрд. евро", подчерта говорителят.

Денис Абът уточни, че по последната, пета, оперативна програма, за която предишното правителство депозира оценка за съответствие броени дни преди изборите – "Човешки ресурси", все още предстои решение на комисията. По останалите две програми – "Регионално развитие" и "Околна среда", оценките за съответствие се очаква да бъдат депозирани от новия кабинет.

Източник на информацията: в."Дневник"

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct