Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Действия на ЕС срещу изменението на климата

Действия на ЕС срещу изменението на климата

Създадена на: 14 08 2009

Борбата срещу изменението на климата е едно от най-големите предизвикателства пред нас. Ако не предприемем бързи глобални действия за стабилизиране на покачващите се температури на земната повърхност, последиците вероятно ще бъдат необратими и катастрофални.

През декември 2008 г. ЕС прие цялостна политика в областта на енергията и изменението на климата, включваща амбициозни цели за 2020 г. Той се надява Европа да поеме по правилния път към устойчиво бъдеще с нисковъглеродна и енергийно ефективна икономика чрез:

- намаляване на емисиите на парникови газове с 20 % (30 %, ако се постигне международно споразумение)

- намаляване на потреблението на енергия с 20 % чрез увеличаване на енергийната ефективност

- задоволяване на 20 % от енергийните потребности от възобновяеми източници.

Какъв е залогът?

Глобалното затопляне се дължи на големите количества енергия, произвеждани и потребявани от хората. С нарастването на енергийните ни потребности нараства и зависимостта ни от изкопаеми горива (петрол, природен газ и въглища). На тези горива – всички те отделят много CO2 – в момента се пада около 80% от енергийното потребление на ЕС.

За постигане на целите на ЕС и за борба срещу изменението на климата изключително важно е постигането на сериозен обрат в използването и производството на енергия. Затова действията на ЕС ще бъдат насочени към ключови области като пазарите на електрическа енергия и газ, енергийните източници, поведението на потребителите и по-тясното международно сътрудничество.

Отговор на предизвикателствата и използване на възможностите

Стратегията на ЕС във връзка с изменението на климата и енергията съответства на стремежа на Съюза за икономически растеж и създаване на работни места. Челните позиции в новата енергийна революция ще създадат нови възможности за бизнес и изследвания.

Нарастващите запаси от възобновяема енергия у дома ще намалят също така зависимостта на ЕС от вносния петрол и газ и ще го направят по-устойчив на нестабилни енергийни цени и несигурни вериги за доставки.

Правителствата на отделните страни членки се приканват към действия, координирани от ЕС, за гарантиране на справедливото разпределяне на тежестта. Целите ще бъдат задължителни, но ще са съобразени с капацитета на отделните страни.

Действия на световно равнище

Глобалното затопляне изисква глобални действия, като ЕС вече е играл ключова роля в разработването на два важни договора по темата - Рамковата конвенция за изменението на климата на ООН от 1992 г. и Протокола от Киото, за който бе постигнато споразумение през 1997 г.

Но това не е достатъчно. ЕС иска глобалния дебат за изменението на климата да стигне по-далеч и се стреми към амбициозната цел за общо намаляване с 30 % на емисиите на парникови газове до 2020 г.

Следващи стъпки

ЕС очаква постигане на ново глобално споразумение за климата на следващата конференция на ООН за изменението на климата, която ще се проведе през декември 2009 г. в Копенхаген.

Междувременно Съюзът работи по постигането на политическите си цели за 2020 г. и за намаляване наполовина на световните емисии до 2050 г.

Повече информация

Към широкообхватно споразумение в Копенхаген във връзка с изменението на климата

Резюме на политиката на ЕС за климата и енергията

Борба срещу изменението на климата: водеща роля на ЕС

Обзор на действията на ЕС за контрол на изменението на климата

Резюме на енергийната политика на ЕС

За повече информацията тук:

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct