Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Програмата "Евроскола"

Програмата

Създадена на: 13 08 2009

Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции.

Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на "Младежкия европейски парламент".

През своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученици участват в "заседания на комисиите" и в "пленарни заседания", разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. В мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище, а стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености. Чрез необикновения европейски урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите-членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.

Денят на "Евроскола" преминава по следния начин:

- на първото заседание посоченият от всеки клас говорител е поканен да го представи на език, различен от майчиния му.

- всеки клас се разделя на пет групи, като всеки ученик участва в не повече от една група. Участниците в групите обсъждат актуални европейски въпроси.

- в края на деня всеки участник получава сертификат за участието си, подписан от Председателя на ЕП.

В програмата "Евроскола" могат да участват ученици от последните класове на гимназиалния курс на обучение от държавите-членки или кандидати за членство (на възраст от 16 до 18 навършени към датата на участието години).

Групата на участниците трябва да се състои от мах. 25 ученици и 3 придружаващи преподаватели При наличие на ученици с физически увреждания, броят на придружителите може да бъде увеличен.

Всяко училище има право да покани 1 български журналист да придружава групата и да отрази участието й в програмата.

Пътуването и нощувките се организират от самото училище, а финансовата помощ от Европейския парламент се изплаща на място в Страсбург.

Номинацията на училища за участие в програмата "Евроскола" може да става от обществени и неправителствени организации, от училищни организации, клубове и движения, от техните директори и преподаватели.

За контакт - обърнете се към Информационния офис на ЕП в София: ул. "Московска" 9, тел. 985 35 45

За повече информация тук.

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct