Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Броят на студентите по програма „Еразъм“ достигна 2 милиона

Броят на студентите по програма „Еразъм“ достигна 2 милиона

Създадена на: 31 07 2009

Съгласно оповестените нови данни успешното развитие на програмата на ЕС „Еразъм“ за мобилност и сътрудничество в сферата висшето образование е продължило през академичната 2007/2008 г., като по програмата е била предоставена възможност на повече от 162 000 европейски студенти и 27 000 академични кадри да отидат да учат или преподават в чужбина.

За първи път по програмата „Еразъм“ са били подпомогнати и 20 000 студенти при провеждането на стаж в дружества и организации в други страни, а на почти 5 000 университетски кадри е била предоставена възможност за обучение в чужбина. Ако се вземат предвид образованието и провеждането на стаж в чужбина, то обменът на студенти по програма „Еразъм“ е нараснал с 5,2 % в сравнение с 2006/2007 г., като само мобилността с образователна цел е нараснала с 2,1 %. Въз основа на тези последни данни може да се предположи, че до средата на 2009 г. броят на студентите по програма „Еразъм“ е надвишил 2 милиона.

В своя коментар на посочените данни европейският комисар по въпросите на образованието, обучението, културата и младежта Ян Фигел каза: „Все повече и повече студенти в Европа имат възможност да участват в обмен по програма „Еразъм“. Обстоятелството, че от началото й през 1987 г. досега по програмата са били подпомогнати 2 милиона студенти да отидат на обучение и стаж в чужбина, прави „Еразъм“ красноречив пример за успешно провеждана европейска инициатива. Проучванията ясно показват, че не само лицата, които се възползват от мобилността, но и институциите, в които те се обучават, както и обществото като цяло имат голяма полза от такава транснационална мобилност. Сега искаме да доразвием успеха на програма „Еразъм“ и да предоставим такива възможности на всички млади хора, които искат да отидат на обучение в чужбина За тази цел наскоро започнахме обществена консултация относно най-добрата стратегия за постигането на тази цел.“

Публикуваните днес Комисията данни относно мобилността на студентите и университетските кадри за академичната 2007/2008 г. показват, че през периода от 21 години от 1987 до 2008 г. приблизително 1 846 600 студенти са се възползвали от период на обучение по програма „Еразъм“. През 2007/2008 г. 162 695 студенти по програмата „Еразъм“ са учили в чужбина. Въпреки че това представлява растеж с 2,1 % годишно в сравнение с предходната година, темпът на растеж се забавя, като в 10 страни е отбелязан спад. В други страни обаче, като например в Обединеното кралство и Нидерландия, броят на студентите, които заминават да учат в чужбина по програма „Еразъм“, е нараснал стремително.

Като част от новите възможности, предлагани по програма „Еразъм“, по линия на мобилността на студентите с цел провеждането на стажове през 2007/2008 г. са били отчетени 20 002 стажантски места и техният брой вероятно ще нараства в бъдеще. Възможно е в рамките на програма „Еразъм“ да е настъпило пренасочване от мобилността с образователна цел към мобилността с цел провеждането на стажове. Освен това, след въвеждането на обучение на кадри понастоящем адресати на програма „Еразъм“ са всички лица в сферата на висшето образование. През 2007/2008 г. 4 883 кадри на висши учебни институции са отишли да се обучават в предприятия и институции партньори в чужбина.

Броят на командировките на преподаватели е продължил да нараства с повече от 5 %. През академичната 2007/2008 г. 27 157 преподаватели са отишли да преподават в институция партньор в чужбина. От въвеждането на този тип обмен в него са участвали почти 200 000 преподаватели и други университетски кадри.

С общо 182 697 студенти през 2007/2008 г. мобилността на студентите по програма „Еразъм“ е нараснала с повече от 5 %, като се вземат предвид всички форми на обмен на студенти, в това число стажовете. Същевременно равнището на месечната стипендия за студенти по програма „Еразъм“ също се е повишило значително, достигайки средно над 250 евро на месец общо за двата вида мобилност на студентите. Това бе вследствие на рязкото увеличаване на бюджета по програма „Еразъм" за действия в областта на мобилността на 372 милиона евро през 2007 г. с въвеждането на програмата на ЕС за обучение през целия живот.

Страните, които изпращат най-голям брой студенти като дял от студентското население в тях, са Лихтенщайн (6,43 %), Австрия (1,77 %), Чешката република (1,54 %) и Испания (1,41 %).

Контекст

Понастоящем около 4 % от студентите в Европа получават стипендия по програма „Еразъм“ на определен етап от образованието си. Програма „Еразъм“ е насочена не само към студентите и университетските кадри, но подпомага и висшите учебни институции при съвместното изготвяне на интензивни програми, мрежи, проекти и други мерки и при тяхното ориентиране както към света на икономическата дейност, така и към обществото. С включването през 2009 г. на Хърватия и на бившата югославска република Македония броят на участващите страни нарасна на 33.

Допълнителна информация:Докладна записка с по-подробна статистическа информация, в това число разбивки на последните данни по страни: „Програма „Еразъм“: нови данни за участието в нея“ MEMO/09/355, 30 юли 2009 г.

Европейска комисия Програма „Еразъм“

Европейска комисия: обществена консултация Зелена книга за насърчаване на мобилността с учебна цел на младите хора

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct